Effektivaste sättet att bli av med hijab är att tillåta det

När jag var barn så bar de flesta kvinnor hijab på den ort och i det område där jag bodde. Anledningen till detta vara att de var starkt religiösa och de fick inte visa hår eller för mycket hud för främmande män. Unga kvinnor var ett undantag, de bar i allmänhet inte hijab. En del bar hijab frivilligt, av egen övertygelse, en del bar hijab för att deras omgivning tvingade på grund av reaktionära påbud. Med tiden försvann kvinnorna som bar hijab och kvar blev bara en liten minoritet som bar hijab och de hörde hemma på vissa ställen där den mest reaktionära religiösa strömningen levde kvar.

Hijabbärarna försvann, inte för att vi förbjöd hijab och inte för att de pekades ut som reaktionära, utsattes för fördomar eller förtyck. De försvann för att de integrerades i samhället, de inkluderades och införlivades. I och med det så försvagade deras starka gammaldags reaktionära religion och hijabbärandet blev i stort sett ett minne blott.

Det är så vi ska agera när vi fått tillbaka hijabbärande kvinnor i vårt samhälle. Acceptans, tolerans och integration kommer att fungera likadant en gång till. Det tar två generationer, dvs cirka 50-60 år, men det fungerar i motsats till förbud, intolerans, fördomar, rasism med mera. Precis som när jag var liten bär en del kvinnor hijab frivilligt, av egen övertygelse, men en del bär hijab för att deras omgivning tvingade på grund av reaktionära påbud. Det förändrar inte sättet vi bör agera på.

Förbud och intolerans är aldrig en framkomlig väg när det gäller hur folk vill klä sig eller när det gäller tro och religion. Att uppamma och skapa hat kan aldrig leda till ett bättre samhälle. Förbud, hot, hämnd etc är aldrig en bra väga att gå om vi vill skapa ett bättre samhälle och en bättre värld.

Jag växte alltså upp i Sverige, kvinnor bar hijab i det område där jag bodde, fast vi kallade det sjal. Det var och är för mig en reaktionär symbol. Men även reaktionära symboler ska vara tillåtna. Reaktionära åsikter bekämpas bäst med öppenhet, tolerans, acceptans, integration och införlivning i samhället. Effektivaste sättet av avveckla hijabbärandet är helt enkelt att tillåta det och att göra religionen överflödig genom att skapa ett tolerant och inkluderande samhälle. Vi har gjort det en gång och kan naturligtvis göra det igen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!