Livet rullar på som vanligt trots coronavirus

Media just nu handklar mest om coronaviruset covid-19. Det är spekulationer hit och ditt. Rädda människor visar upp sina dåliga sidor, andra människor visar upp sina goda. Spekulanter i katastroflägen säljer toapapper och annat på Blocket. Ungdomar tycks överreagera. De tycks vara räddare än medelålders människor vilket är helt utan fog. Unga och barn riskerar inte att dö av covid-19. Bara äldre och människor med olika typer av sjukdomar riskerar att dö. Precis som med influensa.

För min del, som äldre medelålders man har livet inte påverkats alls. Jag jobbar i huvudsak hemifrån precis som förut, jag går mina dagliga promenader ihop med min fru som är pensionerad och till affären när jag behöver det. Livet rullar på som vanligt. När jag är ute och promenerar är det tydligaste att de som löper minst risk att bli allvarligt sjuka eller att död är de som inte syns till längre. I ett område med mycket studenter är det studenterna som är försvunna från gatorna. Det är som om unga människor förlorat förmågan att göra korrekta riskbedömningar själva, att de inte kan sortera bland nyheter och välja ut de relevanta och rimliga, de vederhäftiga och trovärdiga. Istället får de lite av panik och verkar tro att de måste isolera sig.

Mina svärföräldrar och min mor måste förstås hålla sig inomhus. Svärmor är över 90 och min mamma över 80. Det skulle inte vara så bra för dem att insjukna i covid-19. Vi kan inte besöka dem. Men det är det enda sätt på vilket mitt liv påverkas av det nya coronaviruset. I övrigt är det likadant som förut.

Men med en mindre skillnad, jag läser nyheter och statistik om coronavirusets härjningar varje dag. I förhållande till befolkningen är det i jämförelse med andra västeuropeiska länder få smittade i Sverige och smittspridningen tycks gå långsammare. I Göteborgsområdet är smittspridningen också uppenbart lägre än i de andra svenska storstadsområdena. Stockholms län har 2,3 miljoner invånare och 377 konstaterat smittade, Västra Götalands län har 1,7 miljoner invånare och 176 smittade medan Skåne har 1,3 miljoner invånare och 206 smittade.

Advertisements