Mördades vapeninspektören Carl-Fredrik Algernon?

På 1980-talet inträffad en serie dödsfall som många sen dess betraktat som mord även om beläggen för det är svaga. Ett av fallen handlar om den troliga drunkningsolyckan där journalisten Cats Falck och hennes vän Lena Gräns dog. Ett annat fall är Carl-Fredrik Algernon där det kanske finns mer som tyder på ett mord än i fallet Falck och Gräns dö dock mord inte heller helt kan uteslutas. De nämnda fallen kopplas båda ihop med Boforsaffären och andra tveksamma exportaffärer med vapen och högteknologisk utrustning. Där finns också kopplingar till Östtysklands (DDR) säkerhetstjänst Stasi samt till Sovjet och KGB såväl som till ett antal skumma och tvivelaktiga affärsmän.

Carl-Fredrik Algernon var officer i det militära (Flottan) och från 1981 fram till sin död 1987 var han krigsmaterielinspektör vid Utrikesdepartementet (UD).

Vid den så kallade Boforsaffären i mitten av 1980-talet, då vapentillverkaren Bofors misstänktes för omfattande smuggling av krigsmateriel till ”otillåtna” länder runt Persiska viken, utsågs Algernon till utredare. Han var som sådan omstridd. Bland annat riktade Svenska freds- och skiljedomsföreningen skarp kritik mot honom och krävde hans avgång. Han anklagades bland annat för att alltför lättvindigt ha godkänt Bofors önskemål om vapenexport till främst Singapore. Stora delar av denna exporterade krigsmateriel misstänktes ha hamnat i Dubai (en del av Förenade Arabemiraten och Bahrain. Algernon sägs ha stått på god fot med Bofors verkställande direktör Martin Ardbo.

Algernon omkom när han föll framför ett tåg vid T-Centralen i Stockholms tunnelbana den 15 januari 1987. Tidigare samma dag hade Algernon haft ett möte med Nobel Industriers koncernchef Anders G. Carlberg. Under samtalet hade Carlberg berättat för Algernon om att en intern undersökning visat att det förekommit smuggling.  Officeillt är det hela ansett som ett självmord.

Eftersom Algernon var en nyckelperson i utredningen av Boforsaffären, har det genom åren spekulerats kring att det i själva verket var ett mord och att han knuffades framför tåget. Polisen valde att inleda en brottsutredning då bland andra tågföraren vittnat om att Algernon fallit baklänges ned på spåret. Det fanns också flera andra vittnen som påstod att någon knuffat Algernon ner på spåret. Men polisen kunde inte hitta några andra belägg på att så vara fallet. Kammaråklagare Torsten Wulff lade ned utredningen den 11 mars 1987. Det presenterades teorier om att Algernons död hade ett samband med Palmemordet eller att Stasi skulle ligga bakom att han hade blivit mördad.

Konspirationsteorierna om Algernons död är dock betydligt färre och mindre omfattande än teorierna om Cats Falck och Lena Gräns. Det är väl roligare och intressant att spekulera kring två unga kvinnor än kring en äldre tråkig militär och byråkrat. Men det är så vitt jag kan förstå mer troligt att Algernons dödsfall skulle ha kunnat vara ett mord än att Falck och Gräns dödsfall skulle ha varit det. Algernon visste bevisligen en massa om olika vapenaffärer. Vad Cats Falck visste är det ingen som vet och det som är känt att hon visste är inget uppseendeväckande.

Fallet Algernon utgör en del av berättelsen i Anton Bergs thriller De aderton och förekommer i Christoph Anderssons bok Operation Norrsken: om Stasi och Sverige under kalla kriget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!