Folk med pengar är de som sprider corona i Sverige

Det är uppenbart att spridningen av coronavirus i Sverige är annorlunda än i många andra länder. Medelåldern på de som vårdas inom intensivvården är lägre än i Italien och de som förde smittan till Sverige var unga människor som har tillräckligt med pengar för att åka till Alperna för att åka skidor. Majoriteten av dessa personer kommer från överklassen och övre medelklassen. Spridningen i Stockholmsområdet är mer omfattande än i de flesta delar av Sverige och där är andelen överklass och övre medelklass större än i andra delar av landet.

Nästan 40% av alla som konstaterats smittade och över 60% av de som behöver sjukhusvård finns i Stockholms läns (Stockholmsområdet). Stockholms län har 23 % av Sverige befolkning. Det var i Stockholm som olika inskränkningar i människors liv började som en följd av covid-19. Alla åtgärden som regeringen vidtar är också baserade på situationen i Stockholm. För landet i övrigt är de flesta av dessa åtgärder irrelevanta i nuläget men de kommer sannolikt att medföra att smittspridningen i resten av Sverige förblir långsammare än i Stockholm. I Östergötland beror den stora smittspridningen sannolikt på en läkare som gick till jobbet trots att personen varit på sportlovsresa i Italien.

Att smittspridningen är större bland folk med pengar och därmed också makt innebär att oron i medier skruvas upp mer än om sjukdomen främst drabbat fattiga. När maktens människor känner sig hotade så anser de att världen, civilisationen och annat är hotat. Det är nästan så att världen undergång är på gång. De som smittas är också människor i journalisternas närhet vilket innebär att det är lätt för dem att skriva om det. Det är ett problem som de sjöälva har och upplever. 

Trots att smittan tydligt spridits till Sverige från skidorter i Alperna och med folk som har råd att åka skidor så verkar det som om dessa människor ändå kommer att ägna sig att öka spridningen av smittan i Sverige genom att åka till fjällen på påsklovet för att återigen åka skidor och umgås med folk från olika delar av Sverige. På så sätt kommer de snabbt att öka smittspridningen i andra delar av Sverige än Stockholm. Den större smittspridningen i Jämtland och Härjedalen beror troligen just på att folk som smittats i Italien åkt till skidorterna i Jämtland där de spridit smittan vidare.

Smittade per 1 000 000 invånare

 1. Östergötlands län, 276
 2. Stockholms län, 267
 3. Jämtlands län, 229
 4. Uppsala län, 193
 5. Skåne län, 166
 6. Hallands län, 165
 7. Södermanlands län, 158
 8. Västra Götalands län, 143
 9. Jönköpings län, 140
 10. Örebro län, 134
 11. Värmlands län, 131
 12. Västerbottens län, 107
 13. Kronobergs län, 89
 14. Gotlands län, 83
 15. Västmanlands län, 76
 16. Blekinge län, 75
 17. Gävleborgs län, 70
 18. Västernorrlands län, 61
 19. Dalarnas län, 55
 20. Norrbottens län, 52
 21. Kalmar län, 41
Advertisements