91 % av alla svenska män har aldrig köpt sex

91 procent av alla svenska män har aldrig köpt sex och 97 % av alla svenska män har aldrig köpt sex i Sverige. Siffrorna har varit stabila under lång. Detta enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten som presenterades förra året och berör situationen år 2017. I stort stämmer undersökningens resultat överens med en undersökning från Linköpings Universitet som publicerades 2012 och avser år 2011. Nästan inget har förändrats sen dess.

De som köper sex är nästan helt uteslutande män. Det är vanligare att äldre män köpt sex än att yngre gjort det. Det är också vanligare bland HBQ-män att ha köpt sex än det är bland heterosexuella män. Men även bland HBQ-män är det ovanligt. 85 % av alla HBQ-män har aldrig köpt sex. Det finns tendenser till att lågutbildade män mer sällan köper sex än högutbildade män.

Att sälja sex är mycket ovanligt. 98,5 % av alla kvinnor och 99 % av alla män har aldrig sålt sex. Det är lite mindre ovanligt bland unga kvinnor mellan 16 och 29 år där 97,2 % aldrig sålt sex. Bland både hbq-kvinnor och hbq-män var andelen som aldrig sålt sex lite lägre, 93 procent. Av de som sålt sex hade 35% av kvinnorna och 48% av männen bara gjort det en gång.

Prostitution är i många länder och situationer ett stort problem men är uppenbart inget stort problem i Sverige. Däremot är det möjligen ett problem för de flesta av de kvinnor som säljer sex men samtidigt är skillnaderna mellan olika kvinnor mycket stora.

I Folkhälsomyndighetens undersökning finns inga uppgifter om hur stor andel av de sexsäljande kvinnorna som upplever att det är ett problem att sälja sex. Däremot finns det ett ideologiskt resonemang om hur det borde vara enligt gängse normer. Men om det verkligen är så vet vi inte.

Undersökningen är också behäftad med viss problem som gör resultaten mer osäkra. Låg svarsfrekvens generellt och dessutom på många frågor bland de som svarat gör att resultaten måste tolkas med en stor nypa salt, stor försiktighet. Kanske är det så att ytterligare nån eller några procent av svenska män köpt sex. Men det förändrar inte resultatet i stort. Det är ovanligt att svenska män köpt sex.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!