Hård kritik mot enskild göteborgspolis på grund av rasistiska uttalanden

En en enskild polis i Göteborg kontaktades per telefon av en enskild medborgare som ville diskutera ett utvisningsärende. Under samtalet, som spelades in, gjorde polisen långa utläggningar i frågor som rörde invandring och svensk migrationspolitik i allmänhet. Samtalet anmäldes till justitieombudsmannen.

Justitieombudsmannen (JO) konstaterade att polisens uttalanden präglades av dennes personliga åsikter och reflektioner men att uttalandena i vissa avseenden även gav intryck av att var Polismyndighetens åsikter. Innehållet i det som sades var i flera delar nedvärderande och fördomsfullt i förhållande till vissa grupper av människor och nationaliteter. Polisen förmedlade också ett synsätt på bl.a. sitt eget arbete och på Polismyndighetens uppdrag och verksamhet som var onyanserat och ibland närmast cyniskt. Den aktuelle polisen ska bland annat ha sagt att det finns vissa grupper av människor som polisen vill kasta ut ur landet.

JO fann att polisens uttalanden under telefonsamtalet stred mot grundlagens krav på saklighet och att uttalandena riskerar att underminera allmänhetens förtroende för Polismyndigheten. JO menar att polisens agerande var mycket problematiskt. Den aktuella polisen är för närvarande avstängd från sin tjänst. Han kommerr dock att få behålla sitt jobb enligt ett beslut i Polismyndighetens personalsansvarnämnd (PAN).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!