Sveriges mest missanpassade gata

Gatan går från ingenstans till ingenstans. Den är närmare 100 meter bred och skulle kunna rymma kvartersbebyggelse mellan två gator. Den kallas Lindholmsallén och är utan tvekan Göteborg och Sveriges mest missanpassade gata. Den är ofattbart bred och meningen med det övergår mitt förstånd.

Planen tycks dock vara att gatan ska förvandlas till hälften park, hälften gata. En oanvändbar avlång park och en 50 meter bred gata som alltså fortfarande ska förbli alldeles för bred. Gatan är idag ett blåshål och värre kommer det att bli när ett par hundra meter högt hus bryter vinden och tvingar ned den mot gatan.

Även i övrigt består Lundbyvass och angränsande delar Lindholmen av alldeles för breda gator med höga fula hus av glas, betong och plåt som förvandlar gatorna till vindtunnlar. Bredden på dem och byggnadernas släthet gör att det inte blir lä nånstans. Det hela är totalt misslyckat. Det är planerat för en verklighet som aldrig kommer att inträffa. Det är inte planerat för människor som går och cyklar utan för bilar och åter bilar.

Ska Lindholmsallén behålls borde den istället ha en kanal i mitten som Norra och Södra Hamngatan har. Mycket bättre och trevligare. För att se hur hela Lundbyvass och Lindholmen borde planeras rekommenderas läsning av Göteborgs försvunna eller framtida innerstad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!