Narkotika för 42 miljoner – fyra män åtalas

Fyra män har idag åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor.

Den 3 juni 2019 rullade en polskregistrerad lätt lastbil från Holland och en följebil med destination Sverige in i landet. När lastbilen dagen efter kom till Göteborg mötte två män bosatta i Göteborg upp på en bensinmack vid Bäckebol och tog emot en väska med ca 50 kilo amfetamin. Lastbilen och följebilen körde sedan vidare mot Stockholm, men blev stoppade av polisen utanför Göteborg. I lastbilen fanns ytterligare totalt cirka 90 kilo av olika sorters narkotika som amfetamin, ecstasy (mdma) och kokain.

– Detta är resultatet av ett bra spaningsarbete. Vi har haft ett väldigt bra material att arbeta med i utredningen, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Det totala värdet på gatan för narkotikabeslaget beräknas av polisen vara över 42 miljoner kronor och antalet missbrukardoser uppgår till över 500 000.

– Detta är narkotika som annars hade hamnat på gatan och sannolikt bidragit till att finansiera den organiserade brottsligheten i Göteborg, men också andra delar av landet. Pengar som kunde finansierat vapen och sprängmedel i gängkonflikter. Genom den här typen av insatser kan vi också bidra till att minska det grova våldet kopplat till narkotika, säger Johan Ekström.

Huvudmannen bakom narkotikahärvan finns i Holland. Han är häktad i sin frånvaro. De två personerna som tog emot paketet är hemmahörande i Göteborg och åtalas nu synnerligen grovt narkotikabrott. De två som körde följebilen från Holland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören till lastbilen, som uppger att han inte kände till lastens innehåll, åtalas för oaktsamhetsbrott.

Staffsatsen för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling ligger vardera mellan 6-10 års fängelse.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!