Dödsskjutning på Östermalm

Polisen fick samtal om en skadad person på Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm klockan 11.20 och att det kunde röra sig om skottskador. En skadad person påträffades i ett garage mellan Frejgatan och Surbrunnsgatan när polisen kom till platsen. Den skadade mannen i 30-årsåldern fördes till sjukhus där han senare avled.

Skjutningen berör personer kopplade till en gummiverkstad vid namn NB Gummi AB som ligger nere i ett underjordiskt garage. På Frejgatan 13 i närheten av gummiverkstaden ligger ett företag där personer kan få postadresser och skriva sig om de vill hålla sin verkliga bostad hemlig. Detta företags boxadresser används ofta av kriminella av olika slag. En av personerna som är styrelsemedlem i NB Gummi AB är i 30-årsåldern och har adress hos företaget på Frejgatan 13. Han heter Nidal Bahjat Osta och har åtalats i flera brottmål.

Polisen ska också ha gjort husrannsakan på en adress i Tyresö där den verkställande direktören i NB Gummi AB, Laith Hussain Ibrahim, bor. Även han har åtalats i flera brottmål och är i 30-årsåldern.

De två nämnda personerna har nyligen köpt företaget av de tidigare ägarna Ulf Gredinger och Thomas Karlsén.

Enligt Expressen har skjutningen i garaget på Östermalm en koppling till konflikten mellan Östberganätverket och Bredängsnätverket:

Skjutningen på exklusiva Birger Jarlsgatan på Östermalm i centrala Stockholm ägde rum på ett företag med koppling till Östbergakonflikten.

På mordplatsen, som polisens tekniker började undersöka vid lunchtid, finns ett företag med kopplingar till en man som tidigare blivit utsatt för ett mordförsök i Östbergakonflikten.

Det sköts då flera skott mot honom och två andra gängmedlemmar i ett garage i Östberga. Han klarades sig undan mordförsöket med en skottskada i benet men en av ledarna i Östberganätverket dödades.

En man åtalades för mord och mordförsök men friades i hovrätten.

Direkt efter fredagens skjutning fanns anhöriga som inte fick tag på mannen vid Birger Jarlsgatan i Stockholm. Efter en stunds väntan fick de besked om att han var vid liv men att det inte gick att prata med honom just då.

Den person som skottskadades då ska ha varit Nidal Bahjat Osta och han ska alltså vara kopplad till Östberganätverket.

Personer som är kopplade till Bredängsnätverket kan också kopplas till Bandidos MC och den person som är gripen för bomben på Gyllenstiernsgatan på Östermalm är medlem i Bandidos MC och ska ha indirekta kopplingar till Bredängsnätverket. Flera andra bomber i Stockholm samt på andra håll i Sverige kan också kopplas till Bandidos MC och dessutom till samma bombtillverkare.

Ett annat bombdåd i centrala Stockholm, riktat mot ett café, kan också kopplas till konflikten. Även där ska ett ägarbyte nyligen ha skett.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!