Varför är det ett sånt förbannat gnäll på medias ledarsidor?

Smittspridningen i Sverige av covid-19 är i stort sett densamma som i Norge, Danmark och Finland. Exakt samma som Danmark, men lite högre än Norge och Finland. Sverige ligger dock lite före ren tidsmässigt vad det gäller smittspridningen vilket innebär att dödligheten är högre än i de andra länderna, men den är bara marginellt högre än i Danmark. Sverige har alltså haft smittspridning av covid-19 längre än de andra nordiska länderna.

Eftersom läget vad det gäller smittspridningen är likadant i alla nordiska länder så finns det knappast nån anledning att kritisera svenska myndigheter på något sätt. Snarare berömma. Med mindre åtgärder har de lyckats begränsa smittspridningen lika bra som Danmark och Norge och dessutom har Sverige färre konstaterat sjuka per 1 miljon invånare än Norge och Danmark, nästan hälften så många som Norge. Så kanske har Sverige till och med lyckats bättre än de andra nordiska länderna trots mindre ingripande åtgärder och ett mer fungerande samhälle.

Trots detta gnälls det nåt oerhört i gammelmedia. Är det inte en gnällig Wolodarski eller nån annan livrädd skribent på DN så är det en supergnällig Teodorescu som på vanligt manér inte begriper nåt. Det dör inte fler i Sverige än i jämförbara länder vilket hon påstår. Jämförbara länder som Schweiz, Nederländerna och Belgien har dubbelt så många döda per 1 miljon invånare än Sverige och har många fler konstaterat smittade. Danmark har ungefär samma dödlighet som Sverige men ligger ungefär 1 vecka efter vad det gäller smittspridningen vilket borde innebära att dödligheten i Danmark borde vara rejält mycket lägre än i Sverige. I Norge som också ligger en vecka efter är det välbelagt att de konstaterat smittade genomsnittligt är yngre än i Sverige vilket innebär lägre dödlighet. Finland ligger 2-3 veckor efter vad det gäller smittspridningen och har markant färre konstaterat smittade och lägre dödlighet.

Kurvorna för smittspridningen och ökningen av antalet dödsfall i de nordiska länderna är också klart flackare än i andra länder och Norge har den flackaste kurvan följt av Finland. Danmark och Sverige har i stort sett exakt samma kurva.

Gnället på ledarsidorna i de stora tidningarna är ärligt sagt obegripligt och det är nästan så en tror att ledarskribenter är mindre intelligenta än andra människor. De tycks inte kunna läsa statistik, än mindre dra några rimliga slutsatser av den eller presentera några intelligenta tankar från den. Men kanske är de bara små livrädda människor som fått för sig att covid-19 är dödligare än influensa vilket nog faktiskt inte verkar vara fallet.

Källor: DN, SVT, Folkhälsomyndigheten

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!