HD-dom i målet om fentanylanaloger

Högsta domstolen har fastställt hovrättens dom i det uppmärksammade målet om vållande till annans död genom försäljning av fentanylanaloger. Det betyder att den tilltalade döms för grovt vållande till annans död, i åtta fall, till fängelse i fyra år.

Ett bolag sålde via en webbplats bl.a. fentanylanaloger avsedda för missbruk. Substanserna såldes i form av nässpray. Åtta personer dog efter att ha använt sprayerna. Två personer, bröder, som var aktiva i bolaget åtalades. Bröderna åtalades för vållande till annans död, grovt brott, i åtta fall och dömdes av både tingsrätt och hovrätt. Den yngre av bröderna överklagade till Högsta domstolen som nu fastställt hovrättens domslut dvs fyra års fängelse.

Enligt domstolen har försäljningen innefattat ett otillåtet risktagande. Gärningarna har därför varit oaktsamma. Den tilltalade har vidare insett risken för dödsfall och är därför också ansvarig för gärningarna.

Enligt Högsta domstolen är det visserligen så att utgångspunkten vid försäljning av narkotika och andra liknande rusmedel är att ansvar för vållande till annans död inte kommer ifråga när någon dör efter att frivilligt ha använt ett visst preparat. Men ansvar kan komma ifråga för en säljare om köparen inte kan anses ha tillräckliga möjligheter att ta ansvar för sig själv och sin hälsa.

I det här fallet har det varit fråga om extremt farliga substanser som dessutom har sålts i en form som har gjort det svårt att dosera dem. Det har därför i praktiken saknats möjlighet för köparna att överblicka och hantera riskerna med att använda substanserna. Att köparna frivilligt har använt dem – vilket var vad som kunde förväntas vid försäljningen – kan därför inte frita säljarna från ansvar. Högsta domstolen konstaterar i sin dom att försäljningen därför inneburit ett otillåtet risktagande och att de åtalade hade insett risken för dödsfall. Därmed är de också ansvarig för gärningarna.

Justitierådet Petter Asp säger, beträffande frågan om varför just de här gärningarna har lett till ansvar:

Det avgörande för utgången har framför allt varit att preparaten har varit alldeles särskilt farliga och svårdoserade. Det gör i det här fallet att den tilltalade blir ansvarig även om köparna själva har valt att använda preparaten.

– Det här är en viktig dom. Den öppna försäljningen av fentanylanaloger minskade kraftigt efter de tidigare fällande domarna. Antalet dödsfall av fentanylanaloger har också gått ned dramatiskt. Nu finns förutsättningar för att det kan förbli så, säger kammaråklagare Tomas Malmenby, i ett pressmeddelande.

– Det är mycket tillfredsställande att Högsta domstolen delar vår uppfattning att säljaren varit ansvarig trots att köparna tagit preparaten frivilligt. Det är fråga om extremt farliga substanser som är mycket svårdoserade, säger kammaråklagare Mikael Carlsson.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!