Säg nej till inskränkningar av demokratin

Den svenska regeringen vill inskränka demokratin genom att få möjlighet att besluta om inskränkningar för vanliga människor utan att behöva vända sig till riksdagen. Det är som jag ser det djupt problematiskt och det bör inte tillåtas i den situation som nu råder. Covid-19 är inte en så allvarlig sjukdom att det bör var tillåtet att inskränka demokratin med hänvisning till den.

Covid-19 är som det ser ut att jämföra med en kraftig influensaepidemi av samma dignitet som hongkong-influensan 1968 och svininfluensan 2009. Antalet döda kommer dock sannolikt att ligga lite högre liksom också lite högre än en normal säsongsinfluensa som innebär att mellan 700 och 2000 människor dör varje år. Anledningen till att antalet döda sannolikt blir fler för covid-19 än för influensa trots att det mest tyder på ungefär samma dödlighet är att det finns vaccin för influensa men inte för covid-19. Hittills har det dött 373 personer på grund av covid-19.

Demokratin är såpass viktig att den inte lättvindigt ska inskränkas på det sätt som regeringen nu vill göra. De demokratiska inskränkningar som regeringen vill genomföra står inte på något sätt i proportion till den begränsade fara covid-19 utgör. Det är en överdriven och oacceptabel minskning av demokratin.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!