Covid-19 – färre nya fall, färre nya IVA-vårdade och minskat antal dödsfall per dag

När det gäller spridningen av covid-19 i Sverige tycks det som om de senaste dagarna kan tyda på en vändning när det gäller smittspridningen. Det har varit färre konstaterade nya fall per dag, färre nya IVA-patienter per dag och färre nya dödsfall per dag. Nedgången tycks ha börjat redan innan helgen (för nya IVA-fall och nya dödsfall) men samtidigt är det så att det kan vara underrapportering under helgen vilket gör tecknen på en eventuell minskad smittspridning osäkra.

Tecken på minskning av smittspridningen finns framförallt i den hårdast drabbade regionen, Stockholm, men även i Östergötland och Södermanland som också haft en brant stigande kurva för antalet konstaterade fall i likhet med Stockholm. Även i bl.a. Örebro, Gävleborg och Jämtland verkar det finnas tecken på minskning av antalet konstaterade nya fall per dag.

Utvecklingen i Sverige kan därför vara exakt densamma som i Norge som dock har långt fler konstaterade fall per 100 000 invånare samtidigt som de har färre dödsfall. Även Danmark har fler konstaterade fall per 100 000 invånare. I varken Danmark eller Finland syns dock inte den inbromsning av smittspridningen som det finns verkar vinnas tecken på i Sverige och Norge.

Samtidigt kan det naturligtvis också vara en tillfällig dipp på kurvan av ökat antal fall, men detsamma gäller också i Norge.

Diagrammen har tagits fram av ETC. Observera att siffrorna för den 6 april är för låga då de bara omfattar en del av dygnet och att det kan finnas en viss underskattning av antalet nya fall och nya dödsfall den 4 och 5 april.

Mer statistik finns här: SVT, Folkhälsomyndigheten, DN,

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!