Innekrogar har alltid varit ett tillhåll för kriminella

GP gör idag en stor sak av att tungt kriminella hänger på Göteborg innekrogar, får gå före i kön precis som andra personer med mycket pengar osv. De framställer det som om detta var nåt nytt. Vilket är dumheter och dessutom tyder på att den aktuella journalisten, Anders Abrahamsson, och hans sagesmän från polisen verkligen inte har så stor kunskap om ämnet. Eller så låtsas de som om verkligheten ser och sett annorlunda ut än den gör och gjort. Utelämnar sanningen, hittar på, fantiserar, kanske till och med ljuger.

Redan på 1970-talet hängde de kända gängkriminella på innekrogar i Göteborg, men förstås även i Malmö och Stockholm. De fick redan då, precis som idag, gå före i kön, och de orsakade precis som idag bråk och slagsmål med jämna mellanrum. Välkända i detta sammanhang har exempelvis krogarna på Sten Sturegatan alltid varit även om de kanske inte är det idag.

På framförallt 2000-talet men också kring 2010 var det också vanligt att kriminella mördades på innekrogar och att skjutningar eller bombdåd förekom regelbundet på och vid krogar på Kungsportavenyen och Linnégatan. Det förekommer kanske inte lika ofta idag även om det förekommer men kan naturligtvis komma tillbaks i större skala.

Att kriminella får gå före i köer har flera orsaker förutom det där med mycket pengar. Dels är det välkänt att dörrvakter ofta har en direkt koppling till kriminella gäng. Så har det också alltid varit. Dels handlar det om att kriminella hotar dörrvakter. Inte heller det är nåt nytt under solen. Självklart kan inte heller alla dörrvakter känna till alla gängkriminella.

Detta är också ett problem som saknar lösning så länge vi har kriminella. Och det kommer vi tyvärr alltid att ha. Att det saknar lösning hindrar dock inte att problemet måste diskuteras. Men utökade repressiva åtgärder och utökade befogenheter för ordningsvakter kommer bara satt skapa fler problem med våld. Det är ju ett välkänt faktum att ordningsvakter ofta är ett lika stort problem när det gäller våld på och kring krogar som de känt kriminella är. Dessutom skapar det problem för vanligt folk, men i stort sett påverkar de inte de kriminellas agerande nånting av samma skäl som de idag får gå före i köerna.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!