Åtal för mord i Råcksta och mordförsök i Nacka

Den 28 augusti 2019 avlossades skott från två automatvapen mot en lägenhet i Råcksta, i Vällingby, norr om Stockholm. En 18-årig kvinna inne i lägenheten träffades av skotten och avled. I dag, onsdag den 8 april, har åklagaren väckt åtal mot två män för mord samt försök till mord på en anhörig till kvinnan. Kammaråklagare Maria Hävermark finns tillgänglig för media på telefon.

Två män, en 23-åring  och en 30-åring, åtalas för mord och försök till mord den 28 augusti 2019 i Råcksta. En 18-årig kvinnan i Råcksta som hette Ndella Jack mördades och men måltavlan var hennes make, den 33-årige Liman Dibba. De två åtalade heter Geankarlo Garcia Barrera och Ahmad Al-Shewani. Garcia Barrera är också, tillsamman med en tredje man vid namn Vincent Rosén, åtalad för försök till mord den 11 september 2019 i Nacka då ett nytt försök att döda Liman Dibba genomfördes. Vid skjutningen på Alphyddeväge i Nacka träffades bostadshus och flera lägenheter av skott varvid en person skadades allvarligt. Bägge två är därför också åtalade förvållande till kroppsskada, grovt brott, och framkallande av fara för annan i Nacka. alla tre är häktade.

En fjärde man som inte är häktad åtalas också för försök till grovt vapenbrott för att ha försökt ta hand om vapnen som kastats efter skjutningen i Nacka. Han skulle enligt åtalet ha fått i uppdrag av Garcia Barrera att ta hand om vapnet. Samtliga åtalade nekar till brott.

– De åtalade är alla före detta kompisar till den 33-åriga mannen och jag påstår att motivet är en konflikt som uppstått mellan dem. Utredningen har bland annat bestått av tekniska undersökningar, förhör och analyser av de misstänktas rörelsemönster, säger kammaråklagare Maria Hävermark, i ett pressmeddelande.

Det hela verkar alltså handla om en intern uppgörelse i ett och samma kriminella nätverk.

Huvudförhandlingen beräknas börja i Solna tingsrätt den 20 april 2019 och pågå i 11 dagar.

Läs också: Skärpta straff för skjutningar i södra Stockholm

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!