Ruttet i Hyresgästföreningen

I vad som huvudsakligen är en politisk kampanj riktad mot aktiva medlemmar i Hyresgästföreningen som haft mage att utmana socialdemokraterans makt i organisationen kan det nu bli så att en populär och kampvillig ordförande i Hyresgästföreningen Angered samt i Hyresgästföreningen region Västra Sverige kan bli utesluten. Det handlar om Kristofer Lundberg som också är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Jag är helt övertygad om att Lundberg inte medvetet gjort nåt felaktigt eller olagligt. Men för mig som ser det hela utifrån är det uppenbart att han varit slarvig. Han har inte haft koll, har uttryckt sig slarvigt till en säljare på ett annonsföretag som också satt i styrelsen för Hyresgästföreningen Angered. Detta har gjort det möjligt för den socialdemokratiska byråkratin att slå till mot honom och styrelsen i Hyresgästföreningen region Västra Sverige såväl som mot styrelsen i Hyresgästföreningen Angered.

Det är ett klassiskt exempel på hur den socialdemokratiska byråkratin i fackföreningar och andra gamla folkrörelser brukar agera. Själv har jag utsatts för sådant agerande från socialdemokratisk byråkrati inom fackföreningsrörelsen en gång i slutet på 1980-talet. Men de kunde inte hitta några formella fel jag begått och behövde därför hitta på rena lögnhistorier om mig. Göran Johansson som då var ordförande i Metall 41:an, avdelningen av Metallarbetarförbundet i Göteborg sa till mig att de tänkte utesluta mig även om jag inte gjort nåt formellt fel. Agerandet av Metall 41:an  ledde till protester och uttalanden från andra metallklubbar i Sverige. Jag räddades dock sannolikt inte från uteslutning på grund av det utan på grund av en styrelsemedlem i den polska fackföreningen Solidarnosc som var min arbetskamrat på Saab (där jag satt i klubbstyrelsen) och som dessutom satt med på LO:s styrelsemöten som internationell sekreterare i Solidarnosc. Han fick LO:s styrelse att hindra Metallarbetarförbundet från att utesluta mig.

Lite mer än 10 år senare användes försökte sossebyråkratin använda denna händelse som slagträ i LO-tidningen för att försöka misskreditera mig i samband med händelserna i Göteborg 2001. Vilket misslyckades då jag vid den tidpunkten hade samma uppfattningar om det mesta som hände som Göran Johansson som då var kommunstyrelseordförande i Göteborg. Han backade inte upp anklagelserna mot mig utan försvarade mig och de självdog.

För att den socialdemokratiska byråkratin inte ska få möjlighet att angripa en radikal folkrörelseaktivist är det av högsta vikt att inte ge dem några ursäkter. Allt måste skötas exemplariskt och allt måste ske i enlighet med de stadgar och regler som finns. Så verkar det inte ha varit med Hyresgästföreningen och Kristofer Lundberg. Ur vänstersynpunkt har Lundberg därför agerat slarvigt och gett sossebyråkratin en möjlighet att på formella grunder angripa honom. Om Lundberg varit sosse och agerat på samma sätt hade ingenting hänt. Alla kan begå misstag. Det är ingen tvekan om att agerandet mot Lundberg i första hand är en politisk aktion mot en aktiv och radikal företrädare för hyresgästerna i nordöstra Göteborg.

Det är nåt som är ruttet i Hyresgästföreningen när de vänder sig mot aktiva, radikala, populära och som det verkar bra företrädare för hyresgästerna. Riksstyrelsen i Hyresgästföreningen vänder sig mot dem som vill göra Hyresgästföreningen till en kämpande organisation och inte bara vara en socialdemokratisk maktapparat som företräder byråkraterna istället för medlemmarna.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!