Sverige är ett medelmåttigt land när det gäller smittspridning av Covid-19

Om en jämförelse av dödstal (andel döda per 1 miljon invånare) ska göras är det rimligt att jämföra  ungefär lika stora länder vid samma tidpunkt. Sverige har ungefär lika stor befolkning som Tjeckien, Portugal, Schweiz, Österrike, Ungern och Belgien, mindre än Nederländerna och dubbelt så stor befolkning som Norge, Danmark, Finland och Irland.

Jämför vi antalet döda dag 12 (dvs 12 dagar efter att landet hade 10 dödsfall) vilket är där Finland befinner sig nu så låg alla länder förutom Irland och Belgien på ungefär samma nivå som Finland. Det enda av de jämförda länderna som vid denna tid har lägre dödstal är Ungern. Norge befinner sig i på dag 18 och dödstalen i Norge är då mindre än vad den var i de övriga länderna vid samma tidpunkt vilka fortfarande ligger samlade med undantag av Belgien och Nederländerna där dödstalen var högre i samma vecka. Irland är nu inte med då landet befinner sig i vecka 15.

Danmark befinner sig på dag 18 och dödstalen är ungefär som dödstalen i Sverige och Portugal var vid samma tidpunkt. Belgien, Nederländerna och Schweiz hade då högre dödstal. Sverige befinner sig på dag 23 och dödstalen är ungefär desamma som de var i Schweiz vid samma tidpunkt. I Belgien och Nederländerna var de betydligt högre.

Trots att Sverige inte stängt hela landet i likhet med resten av de nämnda länderna finns inga avgörande skillnader mellan Sverige och andra länder när det gäller spridningen av covid-19 och dödstalen i sjukdomen. Det är läget just nu men det kan ju ändra sig framöver.

Bilden är i stort sett likadan om vi tittar på antalet döda. Belgien och Nederländerna tronar en bit ovanför de andra länderna med Norge, Ungern och Finland en bit under de flesta länderna.

Notera också att Norge, Danmark, Irland och Österrike har fler konstaterade fall i förhållande till befolkningsstorleken än Sverige trots att de ligger flera veckor efter i smittspridningen. Det är också så att de smittade i Norge hittills varit genomsnittligt yngre än i exempelvis Sverige vilket innebär en lägre dödlighet och kan förklara hela skillnaden mellan Norge och andra länder.

Som jag visat tidigare är smittspridningen i många länder mycket ojämn och den finns främst i vissa regioner, som exempelvis Stockholm i Sverige, Helsingfors i Finland och Oslo i Norge. Det gör att jämförelse på landsnivå kan bli missvisande.

Det är också så att covid-19 inte kan stoppas och alla kommer att få sjukdomen förr eller senare. Förhoppningsvis blir viruset mindre farligt med tiden genom mutationer vilket är vanligt. Dessutom kanske ett vaccin kan hinna tas fram. Sverige är så lång ett medelland, ingen större avvikelse från andra länder, inte bäst i klassen, men heller inte sämst. Lagom. Mellanmjölk. Men med mindre ekonomiska skador på samhället än i de flesta länder. I Norge betyder det dock mycket lite att samhället stänger. De har knappt nån industri utan lever på olja som produceras i samma takt oavsett covid-19 eller inte.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!