Åtgärderna mot covid-19 tog kål på influensa och vinterkräksjuka

De åtgärder som vidtagits med anledningen av covid-19 har stoppat årets inflensuaspridning mycket effektivt och denna säsongs influensa tycks vara över. Samma öde har drabbat vinterkräksjukan som ett normalt år håller på fram till midsommar. Framförallt är det handtvätt och social distansering som lett till att influensan och vinterkräksjukan stoppats för detta år.

Även det faktum att ingen får komma till skolan och förskolan med minsta lilla snuva eller förkylningssymptom har bidragit kraftigt. Många föräldrar är också hemma på grund av permitteringar och uppsägningar vilket gör att de håller de små barnen hemma från förskolan. Andra är oroliga fö covid-19 och håller barnan hemma på grund av det.

Kontentan är att förutsättningarna för att vinterkräksjuka och influensa ska fortsätta spridas inte finns. Att åtgärderna varit så effektiva mot influensa och vinterkräksjuka tyder med stor sannolikhet också på att de är effektiva även mot covid-19. Det har också presenterat en undersökningen om hur stor spridningen av covid-19 är i Sverige och den visar att det är mycket stora skillnader mellan olika delar av landet:

Inom sentinelövervakningen ökade andelen positiva prover efter att ha varit oförändrad två veckor i rad. Sentinelövervakningen utgör provtagning av ett stickprov av individer som söker öppenvård med pågående luftvägsinfektion. Eftersom sentinelövervakningen fångar fall med en mildare grad av sjuklighet, tyder ökningen på att spridningen i samhället ökade mellan vecka 13 (7,2 procent positiva) och 14 (13,5 procent positiva) och då främst i vissa regioner. Andelen positiva var högst i Region Uppsala (37 %), Region Stockholm (35 %) och Region Halland (19 %). Andelen positiva i Region Skåne och Västra Götalandsregionen var 5 respektive 4 procent, vilket tyder på en lägre spridning av covid-19 vilket också ses i statistiken över anmälda fall.

Även hur många som just nu har covid-19 i Stockholm har undersökts:

Mellan 27:e mars och 3:e april genomförde Folkhälsomyndigheten en undersökning för att mäta förekomsten av covid-19 i samhället i Stockholm. Resultat av provtagningen visade att 2,5 procent av Stockholmarna hade en pågående covid-19 infektion. Studien ger en ögonblicksbild av spridningen men kan inte visa hur många som tidigare haft covid-19.

2,5% innebär cirka 60 000 smittade personer. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Stockholmsregionen är för närvarande 4 397 stycken.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!