Den höga dödligheten i Stockholm beror på att covid-19 kom in i arbetarklassen

Stockholmsregionen har 23% av Sveriges befolkning men hela 42% av alla fall av konstaterad covid-19 och 67% av alla som dött av covid-19 i Sverige. Covid-19 epidemin i Sverige är av allt att döma ett i stort sett helt Stockholmsdominerat fenomen.  Folkhälsomyndigheten har även andra siffror som visar på detta:

Inom sentinelövervakningen ökade andelen positiva prover efter att ha varit oförändrad två veckor i rad. Sentinelövervakningen utgör provtagning av ett stickprov av individer som söker öppenvård med pågående luftvägsinfektion. Eftersom sentinelövervakningen fångar fall med en mildare grad av sjuklighet, tyder ökningen på att spridningen i samhället ökade mellan vecka 13 (7,2 procent positiva) och 14 (13,5 procent positiva) och då främst i vissa regioner. Andelen positiva var högst i Region Uppsala (37 %), Region Stockholm (35 %) och Region Halland (19 %). Andelen positiva i Region Skåne och Västra Götalandsregionen var 5 respektive 4 procent, vilket tyder på en lägre spridning av covid-19 vilket också ses i statistiken över anmälda fall.

Antalet döda i Stockholm är 13% av antalet konstaterat sjuka i regionen. Motsvarande siffra i Västra Götaland (inkl. Göteborg) är 5%. Det är uppenbart att den konstaterade dödligheten i Stockholm är högre än i Göteborgsområdet. Orsaker till detta kan vara att smittan kommit in på ålderdomshem i Stockholmsregionen men inte på andra håll i Sverige. En annan orsak kan vara att smittan kommit in i arbetarklassen i Stockholm, men inte på andra håll i Sverige. Det senare tycks vara svaret för smitta på äldreboenden har rapporterats på många håll i Sverige medan stor smittspridning i arbetarklassområden bara rapporterats från Stockholm.

Siffror från Smittskydd Stockholm visar att andelen konstaterat covid-19-smittade är högst i Rinkeby-Kista med 58 per 10 000 invånare och näst högst i Spånga-Tensta med 48 fall per 10 000. Det handlar om arbetarklassområden som Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla. I dessa områden bor det många invandrare och de bor dessutom trångt. Trångboddhet gör att smittspridningen blir större och snabbare. I arbetarklassbefolkningen är andelen som har andra hälsoproblem och antalet personer med andra allvarliga sjukdomar större än i överklassen. Därför blir dödligheten större.

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att människor från arbetarklassen har högre dödlighet genom att undersöka överdödligheten på grund av etnicitet. Personer födda i Somalia (överrepresentation på 7 gånger), Turkiet (5,1), Irak (2,9), Finland (2,3), Eritrea (2,1), Syrien (1,8), Iran (1,8) och forna Jugoslavien (1,6) är överrepresenterade bland de som dött. Dessa grupper utgör en stor del av den svenska arbetarklassen, om än inte en majoritet. Men på Järvafältet utgör de en majoritet av arbetarklassen. Siffran på överrepresentation visar hur många gånger fler covid-19-fall än deras andel av befolkningen borde inneburit som förekom i gruppen mellan 13 mars och 7 april.

Smittan spreds troligen till Järvafältet genom hemkommande rika skidåkare som åkte taxi. Myndigheterna förstod inte detta och lät bli att testa taxichaufförer och liknande. Smittan fick därför ordentligt fäste på Järvafältet innan någon reagerade. Oförsiktig medel- och överklass och oförstående myndigheter skapade därför covid-19-problemet i Stockholms arbetarklassförorter.

Läs mer: Hur spred sig coronasmittan från de rika skidåkarna till de fattiga på Järvafältet?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!