Slarv gav sossebyråkratin möjlighet att utesluta Kristofer Lundberg

Det är ingen tvekan om att Hyresgästföreningens uteslutning av Kristofer Lundberg i första hand är en politisk aktion mot en aktiv och radikal företrädare för hyresgästerna i nordöstra Göteborg. Men han har själv bidragit till sitt fall. Troligen inte genom att göra något olagligt utan genom slarv och nonchalans.

För att den socialdemokratiska byråkratin inte ska få möjlighet att angripa en radikal folkrörelseaktivist är det av högsta vikt att inte ge dem några ursäkter. Allt måste skötas exemplariskt och allt måste ske i enlighet med de stadgar och regler som finns. Så verkar det inte ha varit med Hyresgästföreningen och Kristofer Lundberg. Ur vänstersynpunkt har Lundberg därför agerat slarvigt och gett sossebyråkratin en möjlighet att på formella grunder angripa honom. Om Lundberg varit sosse och agerat på samma sätt hade ingenting hänt. Alla kan begå misstag.

Lundberg utesluts ur Hyresgästföreningen formellt på grund av ekonomiska oegentligheter. Han ska enligt Hyresgästföreningens styrelse ha gjort följande:

  • bevisligen attesterat och/eller beställt en betydande del av annonserna
  • beställt ett stort antal annonser utan giltiga styrelsebeslut, dvs. utan att ha befogenhet till detta
  • attesterat fakturor som inte borde ha attesterats
  • tillsammans med styrelsen medverkat till ett kraftigt överskridande av Angereds budget på 761 329 sek, där överskottet beror på inköp av annonser och dylikt
  • i sin roll som regionordförande underlåtit att göra regionstyrelsen uppmärksam på den ekonomiska situationen i Hyresgästföreningen Angered över vilken regionstyrelsen hade tillsynsansvar
  • varit pådrivande i utformningen av annonser som förefaller haft som ett väsentligt syfte att göra reklam för regionordförande/ordförandes egen person
  • lämnat vilseledande uppgifter under utredningarna om vad som har skett och i efterhand rekonstruerat en berättelse om fattade beslut och beställningar som inte stämt med verkligheten

Men det är mycket tveksamt om han begått nåt olagligt. Hyresgästföreningen borde faktiskt polisanmält det hela och låtit det utredas av polis. Men det gjorde de inte. Det tyder på att sossebyråkratin har nåt att dölja. De vill hålla allt internt så att deras agerande inte går att granska och så att andra genom en polisutredning kan få insyn deras verksamhet. Den socialdemokratiska byråkratins agerande är ruttet och ytterst tveksamt.

Lundberg själv menar att det handlar om politik:

Den verkliga anledningen till att han nu blir utesluten menar Lundberg själv är att han riktat kritik mot regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet i frågan om marknadshyror vid byggandet av nya hyresrätter.

– Det är ingen hemlighet att att hela förbundsstyrelsen är kopplad till det socialdemokratiska maskineriet. Man har försökt att förminska och förlöjliga mig, men vårt förtroende och engagemang som vi har byggt och som vunnit förtroende även utanför Hyresgästföreningens kretsar talar för sig självt. Det är något de är beredda att offra för att minska kritiken mot den socialdemokratiska regeringen, säger Kristofer Lundberg.

Det är sannolikt helt korrekt att det handlar om politik, men Lundberg överdriver uppenbart sin egen betydelse. Han har dessutom genom uppenbart slarv och nonchalans gett socialdemokraterna en möjlighet att komma åt honom.

Men Lundbergs agerande lämnar också en del att önska. Hur kunde han och den övriga styrelsen i Hyresgästföreningen i Angered ha så dålig koll att någon kunde beställa annonser för flera hundratusen. Annonser som bestod av en bild på Kristofer Lundberg. Det är ytterst märkligt. Alla såg annonserna på spårvagnarna i Göteborg och Lundberg själv borde väl ha agerat när de dök upp. Att han inte tycks ha gjort det är märkligt. På samma sätt är hans uttalande om att skapa en ”konkurrerande” organisation ytterst tveksamt. Det blir bara en organisation som styrs av hans egen parti istället för socialdemokraterna. Jag är tveksam till om det skulle vara bättre på något sätt.

Vice ordförande Ronny Bengtsson blir tillförordnad regionordförande för Västra Sverige i väntan på att regionens årsmöte kan äga rum. Regionstyrelsen får förstärkning av ledamöter ur förbundsstyrelsens arbetsutskott i detta arbete.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!