Det är nog inte sant att covid-19 kommer att slå hårdast i världens slumområden

Covid-19 dödar främst äldre män med underliggande sjukdomar. Personer från fattigare omständigheter hart sämre hälsa och är därför överrepresenterade bland de som dör. Unga personer blir oftast inte ens sjuka, eller så blir de lindrigt sjuka. De som blir sjuka dör ytterst sällan. Naturligtvis är det även bland yngre människor så att fattiga personer dör i större utsträckning än rika. Men de dör inte i samma utsträckning som fattiga gamla, troligtvis inte ens i samma utsträckning som gamla rika.

I världens slumområden finns mycket få gamla. De få som hade kunnat har redan dött. I hela Afrika finns lika många gamla (över 70 år) som i Italien. Befolkningen i fattiga länder är mycket yngre i snitt än befolkningen i Europa. Detta är sannolikt en stor del av förklaringen till att länder i Asien klarat sig mycket bättre än länder i Europa. Befolkningen är genomsnittligt yngre och andelen äldre lägre. Det gäller dock inte Japan så det finns även andra anledningar till att Asien klarat sig bättre. Sydkorea har exempelvis satsat på sjukvården i långt större utsträckning än västvärlden och inte genomfört så omfattande nyliberala nedskärningar och privatiseringar.

Kanske är det också så att SARS-epidemnin gett en del människor nån typ av delvis immunitet. Eller så har covid-19 drabbat människor i Asien nån gång tidigare i historien. Eller så har det gått till på nåt annat sätt, som att pesten gav människor i Noden hel immunitet (cirka 2-3% av befolkningen) eller partiel immunitet (cirka 15% av befolkningen) mot HIV. Om det är på det viset att befolkningen i Asien tidigare haft nån sjukdom som gett viss immunitet mot covid-19 skull den genen/de antikropparna också kunna finnas i större utsträckning i den finska och ungerska befolkningen liksom bland andra östeuropeer.

Det är på grund av den unga befolkningen inte troligt att världens slumområden kommer att drabbas värst av covid-19 som Mattias Hagberg som skriver i GP tror. Istället är det fullt möjligt att det är just Västeuropa och Nordamerika som kommer att ha drabbats värst när det hela är över. Men fattiga länders befolkning kommer att drabbas mycket hårt av de åtgärder som vidtas på grund av rädslan för covid-19. Uteblivna vaccinationer kommer att innebära betydligt fler döda i mässlingen och andra sjukdomar där vaccin skyddar effektivt. Svårigheter att försörja sig på grund av överdrivna åtgärder kommer att döda många genom undernäring och andra sjukdomar.

Vi kan också se att många länder i Afrika och en del länder i Asien och Latinamerika inte har rapporterat några nya fall på mer än 10 dagar. För ett par veckor sen var det betydligt färre, nästan inga länder som inte rapporterat fall de senaste två dagarna. En del av den bristande rapporteringen beror säkerligen på dålig koll och dåliga rapporteringsrutiner men länder som Vietnam, Surinam, Franska Guaiana, Botswana och Namibia är välfungerande och det har inte rapporterat några nya fall på mer än 10 dagar.

Jämför också med polioepidemin på 1950-talet som drabbade den rika västvärlden mycket hårdare än fattigare delar av världen. Det är inte alls alltid de fattigaste delarna av världen som drabbas hårdast av pandemier.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!