Dödssiffrorna i Sverige kan vara överdrivna medan de är underskattade i de flesta andra länder

I Sverige räknas en person är smittad med covid-19, dvs är konstaterat smittad när den dör, som ett dödsfall på grund av covid-19. Det innebär att dödstalen i Sverige troligen är överdrivna, kanske framförallt på äldreboenden. Å andra sidan räknas personer som avlider men inte har konstaterad smitta inte som döda på grund av covid-19. Det jämnar sannolikt ut dödstalen.

Danmarks sätt att redovisa liknar Sveriges men ger lägre dödstal då de räknar en person som dör inom 30 dagar efter att denna testat positivt för covid-19 som död i covid-19. Dvs, många som död av covid-19 räknas aldrig som döda av covid-19. Det jämnas dock, precis som i Sverige ut av att folka som inte har konstaterad smitta vid dödsfallet inte räknas även om de faktiskt dött av covid-19. Norges dagliga rapportering är helt otillförlitlig och de har sannolikt ett betydligt högre dödstal än vad de redovisar.

I USA registreras i stället dödsfall i covid-19 utifrån dödsintygen. Ett dödsfall i covid-19 räknas om ett dödsfall där covid-19 är den bekräftade eller sannolika dödsorsaken. Detta förefaller som det säkraste sättet att räkna och dödssiffrorna i USA stämmer nog bäst om det verkligen är så att en dödsattest skrivs och fallen också rapporteras in. Nu ska det göras en genomgång i Sverige av Socialstyrelsen utgår från dödsattesterna (dödsintygen, dödsorsaksintygen). Företrädare för Socialstyrelsen menar så här långt att deras siffror i stort sett ser ut att stämma med den dagliga redovisningen från Folkhälsomyndigheten.

Storbritannien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Spanien räknar bara de som dött på sjukhus vilket gör att deras dödsantal är kraftigt underskattat. Belgien räknar däremot också dödsfall på äldreboenden vilket gör att de har höga dödstal, på pappret mer än dubbelt så höga som Nederländernas. Men i verkligheten har de två länderna sannolikt ungefär samma dödstal då ungefär hälften av de som dött i Belgien dött på äldreboenden.

När det gäller diktaturartade stater som Ungern eller diktaturer som Turkiet och Vitryssland går det inte heller att lita på statistiken. Jag skulle inte heller lita en sekund på statistik från Grekland, Bulgarien, Rumänien och delar av södra Italien. Det är också tveksamt om statistiken från Portugal är pålitlig, sannolikt lider den av samma problem som Spaniens.

Dödstalen är också lägre om länderna inte haft smittspridning så länge som exempelvis Irland, Tjeckien, Ungern och Finland.

För att jämföra smittspridningen mellan länder duger därför inte dödstal allena, det krävs flera olika siffror där antal konstaterat smittade är en annan användbar siffra. Konstaterat smittade är också en osäker siffra och beror helt på hur länderna testar. Den del lände testar bara sjuka, andra testar sjuka och sjukvårdspersonal medan vissa länder testar mycket bredare, ett typexempel på det senare är Island som har en mycket hög andel konstaterat smittade men lågt dödstal. Jämför vi på det sättet så blir skillnaderna mellan olika länder inte så stora och Sverige sticker inte ut i jämförelse med Norge och Danmark. Jämförelsen mellan de västliga europeiska länder som har mellan 5 och 15 miljoner invånare blir då så här.

Konstaterat antal smittade per miljon invånare

  1. Schweiz, 3 092
  2. Belgien, 2 939
  3. Irland, 2 585
  4. Portugal, 1 760
  5. Nederländerna, 1 643
  6. Österrike, 1 620
  7. Norge, 1 268
  8. Danmark 1 186
  9. Sverige, 1 171
  10. Finland, 587
  11. Tjeckien, 585
  12. Ungern 162

Redovisade dödsfall per miljon invånare

  1. Belgien, 389
  2. Nederländerna, 182
  3. Schweiz, 145
  4. Sverige, 118
  5. Irland, 92
  6. Portugal, 58
  7. Danmark, 53
  8. Österrike, 44
  9. Norge, 28
  10. Tjeckien, 16
  11. Ungern, 14
  12. Finland, 13

Sverige sticker inte ut på något sätt mer än att de åtgärder som vidtagits varit mindre drastiska än i alla andra europeiska länder. Alla andra länder har i princip stängt hela samhället medan Sverige haft det mesta igång som vanligt. De ekonomiska konsekvenserna för Sverige är därmed sannolikt mycket mindre än i andra västeuropeiska länder med undantag av oljenationer som Norge där det antagligen inte har några större synbara konsekvenser. Så i det stora hela klarar sig Sverige troligen bättre än andra länder. På grund av en rimligare politik och rimligare åtgärder i förhållande till det nya coronaviruset och covid-19.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!