Högerextrema djurrättsaktivister häktade

I fredags häktades en 19-åring som misstänkt för stämpling till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand på en minkfarm på Listerlandet utanför Sölvesborg. Den misstänkte personen greps och anhölls i Stockholmsområdet den 21 april.

Mordbranden ägde rum oktober 2019 då en ladugårdsbyggnad vid minkfarmen antändes. Det andra brottet mannen misstänks för, stämpling till allmänfarlig ödeläggelse, ska ha skett i Stockholmsområdet.  Under häktningsförhandlingen nekade mannen till stämplingsbrottet. I fallet med mordbranden medgav mannen att han varit på platsen.

Förundersökningenleds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. De misstänkta brotten har enligt säkerhetspolisen som bedriver förundersökningen tydliga kopplingar till våldsbejakande högerextremism:

Vice chefsåklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål sa då till TT att det finns en koppling till våldsbejakande högerextremism och att fallet utreds av Säkerhetspolisen, vilket Säpo även bekräftat.

— Det är ingen slump att det var en minkfarm om man säger så. Med tanke på målvalet gällande mordbranden så finns det en koppling till den typen av aktivism som historiskt sett inte varit vanlig inom högerextremism, ibland pratas det om ekofascism, som är ett hyfsat nytt begrepp. Det finns en sådan ideologisk koppling med i bilden, säger Henrik Olin till Expo.

Vad gör att du kan säga att det finns en sådan ideologisk koppling?

— Bland annat beslag som vi har analyserat och uppgifter från internet. Närmare än så vill jag inte kommentera men sådant material har vi hittat i utredningen.

Enligt tidningen Arbetaren har också en annan häktad svensk nazist koppling till mordbranden i Sölvesborg. Han, en 18-åring, ska vara häktad i Luxemburg och uppges ha kopplingar till den US-amerikanska nazistorganisationen The Base som startade år 2018. Det finns dock misstankar om att The Base egentligen är en organisation som skapades av och leds av FBI eller nån annan säkerhetstjänst. Organisationen leds nämligen från Ryssland där ledaren Rinaldo Nazzaro bor och verkar.

Det är vanlig med kopplingar mellan djurrättsrörelsen och högerextremister. Den ideologi det handlar om brukar kallas ekofascism.

Läs mer: Djurrätt och kopplingen till högerextremism

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!