Stor polisinsats i Växjö med magert resultat

Polisen har inom den nationella insats som kallas Operation Rimfrost inlett en insats i stadsdelen Araby i Växjö med syfte att söka efter vapen, sprängämnen samt narkotika. Insatsen i Växjö som går under namnet Operation Försommar började på måndagen men är tänkt att pågå under hela vecka 18.

Rimfrosts fokus ligger på grovt våld och kriminella miljöer som polisen anser det vara mycket viktigt att agera mot. Syftet är enligt polisen att långsiktigt skapa trygghet och ordning. Den polisiära närvaron kommer vara markant större i Växjö under denna vecka än den brukar vara

Det är en i förväg planerad insats och genomförs inte för att det inträffat något i just Växjö. Över 100 poliser deltog i insatsen och utifrån det måste resultatet anses vara tunt:

  • En person greps och anhölls för grovt vapenbrott samt penningtvättsbrott.
  • Två personer misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika, båda frigavs efter provtagning och förhör.
  • Två personer misstänks för ringa narkotikabrott, eget bruk. Båda frigavs efter provtagning och förhör.
  • Polisen har även tagit narkotika i beslag.

Över 100 poliser och fem brott varav 4 hade upptäckts utan problem med en mycket mindre insats. Den här typen av insatser gör som jag ser det mycket liten nytta utan är främst till för att visa upp att polisen kan vara handlingskraftig inför allmänheten. Men i det stora hela är det ett slöseri med pengar som på sikt mycket väl kan förvärra läget när det gäller brottsligheten.

I Göteborg, det polisområde i Sverige som lyckats bäst med att bekämpa den organiserade brottsligheten har inga insatser av denna typ genomförts. Där är det istället ett långsiktigt förebyggande arbete för att skapa tillit för polisen i en misstänksam allmänhet parat med en tillräckligt dimensionerad och välfungerande utredningsverksamhet som gett utslag.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!