Nazistiska grupper mindre aktiva

Under 2019 minskade för första gången på flera år antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön. Intern splittring och en misslyckad valsatsning ledde till en mer heterogen politisk miljö som fortfarande är vital och utgör ett hot mot enskilda individer. Totalt kunde Expo notera 2 535 aktiviteter, jämfört med 3 938 under rekordåret 2018. Den nedåtgående trenden gäller alla former av aktiviteter förutom indoktrinering, det vill säga föredrag, studiecirklar och liknande, som ökar något.

I Expos årsrapport över den rasideologiska miljöns aktiviteter 2019 kartläggs utvecklingen bland de mest extrema svenska radikalnationalistiska grupperna. Rapporten visar på de senaste trenderna, beskriver organisationerna och redovisar data över bland annat aktiviteter för varje län och kommun under de tre senaste åren. Företrädare för Expo kommenterar rapporten på följande sätt:

– Den rasideologiska miljön har under många år dominerats av den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Under förra året drabbas de av interna strider och avhopp. Det får ett stort utslag i vår data. Samtidigt kan vi se att nya mindre grupper har dykt upp. Även om antalet aktiviteter sjönk under 2019 så ligger de kvar på en historiskt hög nivå, säger Morgan Finnsiö, researcher och redaktör för årsrapporten.

– Även om aktiviteterna sjönk under 2019 så ser vi nu en politisk miljö som söker nya sätt att nå ut och bygga sin verksamhet. De satsar på medier och på att bygga fysiska mötesplatser. Trots att valet 2018 inte blev vad de hade hoppats på ser vi i en vital rörelse som fortsätter att utgöra ett allvarligt hot, mot enskilda individer och de lokalsamhällen där de etablerar sig, säger Morgan Finnsiö.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!