Skottlossning på Södermalmskrog

Klockan kvart över 10 på söndagskvällen larmades polisen till restaurangen Neverland vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm då skottlossning ägt rum. En skottskadad man fick föras till sjukhus men någon gärningsman fanns inte kvar på platsen. Den skadade mannen ska vara en släkting till ägaren av krogen.

Ägare av Neverland är vad jag förstår FSHD Restaurang & Bistro AB som ägs av Zafer Dinçer. Han sitter också i styrelsen för Er & Berg Invest AB där också Rasit Dincer sitter i styrelsen. Rasit Dincer som sannolikt är far till Zafer Dinçer tycks äga Er & Berg Invest AB tillsammans med den sistnämnde.

Rasit Dincer sitter som suppleant i styrelsen för  flera restaurangföretag såsom Restaurang Sparreholmen AB, Götis 85 AB, Dincer Holding AB med dotterbolaget Inget Namn Bar AB, och Kungshamnia AB som är dotterbolag till FSHD Restaurang & Bistro AB. I styrelsen för Kungshamnia AB som driver restaurangen Karma sitter också Can Dincer, troligen en bror till Zafer Dinçer.

Dincer Holding verkar var ägt av Gökhan Dincer, eventuellt ihop med Rasit Dincer medan övriga bolag verkar ha Mikail Erdogan som ägare. Han är sannolikt också en släkting och äger även Restaurang Botvid AB, ett bolag helt utan redovisad verksamhet. Olika medlemmar av familjen Dincer har drivit restauranger under lång tid och 2011 förlorade en av familjens dåvarande krogar, Nya Hög & Krog AB – Högbergs Restaurang, sitt serveringstillstånd.

Restaurang Sparreholmen AB förefaller var det största bolaget i vilket familjen Dincer har intressen. Detta bolag verkar äga krogen Broder Tuck då bolaget och krogen har samma adress. Broder Tuck är känd för ett gängrelaterat mord 1998:

På kvällen 9 juli 1998 kom fyra män in på puben Broder Tuck i Stockholm. En av dessa sköt med ett automatvapen mot Dragan Kovac som avled på platsen. Offret hade anknytning till kretsen kring Joksovic och dennes gode vän, krigsförbrytaren Zeljko ”Arkan” Raznatovic. Arkan var också vän med Milan Sevos svärfar Ratko Djokic som mördades av bl.a. Nenad Misovic, eventuellt på uppdrag av den så kallade spelkungen Rade Kotur. För mordet på Broder Tuck åtalades två män. Den ene mördaren, Cristian Bruzzone, fick livstids fängelse. Den andre mannen, Yasser Askar, friades av högsta domstolen 2001. Att han överhuvudtaget dömdes i lägre instanser betraktas idag av många som en rättsskandal. Under en permission från anstalten Hall 2002 lyckades Bruzzone rymma men greps av polisen i Portugal två år senare. En som under utredningen också var misstänkt för mordet på Kovac var Sasha Djokic, som till Ratko Djokic. Han hade återvänt från Montenegro bara några veckor innan mordet på Dragan Kovac. Detta efter att han sen han muckat från ett fängelsestraff för grovt rån vid mitten av 1990-talet levt i Montenegro.

Familjen Dincer har absolut ingen koppling till det mordet 1998 och inte heller till knivmordet 2011. Krogen blev av med sitt serveringstillstånd 2016 och gick i konkurs 2017, bytte ägare flera gånger och öppnade på nytt ett par gånger. Exakt när Mikail Erdogan och familjen Dincer blev ägare till Broder Tuck är oklart men Restaurang Sparreholmen AB grundades 2018.

Om skjutningen under söndagskvällen har något med ägarfamiljen och restaurangen att göra är oklart men flera släktingar till de nuvarande ägarna är tidigare dömda för brott. Någon koppling till organiserad brottslighet verkar dock inte finnas.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!