Michael Pålsson missar de mest uppenbara skälen till att någon flyr från sitt hemland

Michael Pålsson skriver krönikor i Magasinet Paragraf. Han skriver normalt ganska hyfsade krönikor öven om jag inte alltid håller med men nu har han skrivit en rätt dålig. Han delar inte de personer som kommer till Sverige och söker asyl i 4 grupper. Men tycks helt glömma bort skälen till att folk flyr. Människor flyr för att de är politiskt förföljda i hemlandet eller att där råder krig. Dessutom kan de fly på grund av svält och naturkatastrofer. De flesta som kommer till Sverige idag flyr på grund av krig, men många är också förföljda i hemlandet av politiska skäl, religiösa skäl eller på grund av kön eller sexuell läggning.

De som lyckas ta sig till Sverige delar han i fyra grupper:

  1. Barn.
  2. Människor som flyr hit med en uppriktig vilja att lära sig språket, integreras och försörja sig.
  3. Människor som flyr hit med det huvudsakliga målet att ta del av vårt välfärdssystem, men att i övrigt behålla sin kulturella och språkliga identitet.
  4. Människor med onda avsikter och terrorister, människor med hederskultur, kvinnoförnedrande kultur, antisemiter, rasister, antidemokrater och religiöst bokstavstroende.

Indelningen är trams och dumheter. Ingen flyr för att de är barn, ingen flyr med en vilja att integreras eller inte integreras, ingen flyr med målet att leva på bidrag och ingen flyr med syfte att vara en reaktionär, religiös idiot. Barn följer med på grund av att föräldrarna flyr eller så skickas de i förväg för att möjliggöra för resten av familjen att flytta efter senare. Folk flyr på grund av förföljelse eller krig. Oavsett anledningen till att människor flyr så finns det alltid bra och dåliga människor bland dem, djupt religiösa, ateister, brottslingar, rasister, antisemiter med mera. En del smarta, en del dumma. Sådant får inte spela nån roll när folk söker asyl. Även en reaktionär högerextrem muslim, jude eller kristen kan ha skyddsbehov. Även en nazist kan ha skyddsbehov. Även en god människa kan vara fast i hederskulturens yttringar. Även en god människa kan vara bokstavstroende. En del kommer att ha lätt att lära sig och anpassa sig och integreras som exempelvis flyktingarna från kriget i Jugoslavien. En mer rimligt gruppindelning är följande:

  1. De som flyr för att så snabbt som möjligt återvända hem igen efter att diktatorn eller militärregimen störtats. Eller efter att kriget tagit slut. Många av dessa personer arbetar politiskt i det nya landet, ofta i syfte att förändra läget i hemlandet vilket då innebär stöd till politiska organisationer i hemlandet som kan vara klassade som terrorister. Detta gör att en del av dem betraktas som presumtiva terrorister. Detta gäller många kurdiska flyktingar från Turkiet, Irak, Iran och Syrien men även många andra från dessa länder, däribland religiösa flyktingar, samt palestinska flyktingar. Detta gällde också de flesta latinamerikanska flyktingar. De flesta i denna grupp anpassar sig väl och efter många år så beslutar de sig ofta för att stanna för gott. Men många kommer också att återvända om deras hemland förändras, de uruguayaner som flydde hit har exempelvis återvänt till hemlandet i stor utsträckning.
  2. De som flyr för att lämna hemlandet för gott. Ofta flyr de av religiösa skäl eller på grund av förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning. Ibland lämnar de bara sitt hemland på grund av att det räknar med att kunna få ett bättre liv nån annan stans. Många av dem anpassar sig väl i det nya landet och de har också den inställningen vilket exempelvis gäller många iranier och syrianer/assyrier/arameer som flytt till Sverige. En del grupper har dock låg utbildning och får då svårt att anpassa sig till det nya landet. De utsätts även ofta för rasistisk behandling vilket drabbar bland annat somalier i Sverige.

De som blir kriminella är nästan aldrig de personer som flytt hit eller de personer som flyttat hit för att arbeta. Istället är det bland deras barn som brottsligheten får fäste. Det är också bland dessa barn som terroristsympatisörer i allmänhet kan sökas. Huvudanledningen till det är att dessa barn ofta växer upp under socialt dåliga och fattiga förhållanden i Sverige. Det är en klassfråga helt enkelt. Det finns dock undantag.

Vissa befolkningsgrupper har varit diskriminerade så länge i sina hemländer att de utvecklat överlevnadsstrategier där brott mot utomstående och mot staten som förföljer dem ingår. Personer tillhörande dessa grupper flyr ofta i samband med att andra flyr från samma område och land. Sådana grupper är mhallami från Turkiet och Libanon, romer och resande från många länder samt delvis assyrier/syrianer/arameer från Turkiet och Libanon. Förföljelsen av dem har skapat en kultur som är destruktiv i förhållande till majoritetssamhället. Detta är naturligtvis inget som varar för evigt, men kan ta lång tid att bekämpa.

Det andra undantaget är när regimer och länder öppnar sina fängelser så att folk flyr från dem och flyr vidare till andra länder. Så skedde under upproret i Ungern 1956 och den flyktinggruppen är därför tillsammans med US-amerikanska desertörer från Vietnamkriget de enda flyktinggrupper som haft en högre brottslighet än den svenska befolkningen i genomsnitt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!