Färre misshandelsbrott och sexualbrott

Antalet anmälda brott minskade med 5% i april 2020 jämfört med april 2019. Mest minskade stöldbrotten och bedrägeribrotten. Men även de anmälda våldsbrotten, dvs brott mot person som de heter i statistiken minskade i antal. Brott mot person som är en brottskategori i Brå:s statistik omfattar bland annat misshandel, hot, fridskränkningsbrott och sexualbrott. Anmälningarna av sådan brott minskade i mars och har fortsatt att minska i april. Nivån var 4 procent lägre i april 2020 jämfört med i april 2019

Antalet anmälda misshandelsbrott var 8 procent mindre i april 2020 än i april 2019. I mars 2020 var nivån 10 procent lägre än i mars 2019. Minskningen inleddes i mars. I januari och februari 2020 finns ingen sådan minskning jämfört med motsvarande månader föregående år. Det betyder att den lägre nivån vad det gäller anmälda misshandelsbrott skulle kunna vara en följd av pandemisituationen. Minskningarna är dock främst koncentrerade till pojkar och män, där antalet var 14 procent mindre i mars och 13 procent mindre i april än motsvarande månader 2019. För flickor och kvinnor var nivån 4 procent lägre i mars och 2 procent lägre i april.

Pojkar och män misshandlas på fyllan utanför krogar, restauranger och barer. Minskat uteliv är den sannolika förklaringen till denna utveckling.

När det gäller misshandel av flickor och kvinnor utförd av någon närstående så har antalet anmälningar ökat kraftigt i april 2020 jämfört med april 2019. Men ökningen av antalet anmälningar var stor redan i februari så någon koppling till covid-19 kan inte göras enligt Brå.

Även antalet anmälda sexualbrott minskade och var 9 procent mindre i april 2020 än i april 2019. I mars 2020 var nivån 3 procent lägre än i mars 2019. Minskningen inleddes i mars, efter ökningar i januari och februari 2020 jämfört med motsvarande månader föregående år. Minskningen i mars och april kan därför eventuellt hänga samman med pandemisituationen, men osäkerhet råder i och med den korta uppföljningstiden och att det inte är sällsynt med tillfälliga upp- och nedgångar från månad till månad. Uppdelat på de två största sexualbrottstyperna våldtäkt respektive sexuellt ofredande framgår att minskningarna i mars och april var kraftigare för sexuellt ofredande än för våldtäkt.

Det är vanligt att alkohol spelar roll när det gäller våldtäkter och andra sexualbrott. Krogar, nattklubbar och barer är vanliga brottsplatser och det minskade utelivet är sannolikt också förklaringen till det minskade antalet anmälda sexualbrott.

Inbrottsstölderna som omfattar inbrott och stöld i butiker, restauranger, industrier, skolor och många andra liknande lokaler, samt även i bostäder och fritidshus minskade i april. Nivån anmälda inbrottsstölder var 2 procent lägre april 2020 än i april 2019. Bostadsinbrotten förblev relativt oförändrade i mars, men minskade med 22 procent i april 2020 jämfört med i april 2019. Det skulle kunna vara en konsekvens av pandemisituationen, men är det ännu för tidigt att dra någon säker slutsats menar Brå.

Antalet anmälda rån var 1 procent mindre i april 2020 än i april 2019. I mars 2020 var nivån 8 procent lägre än i mars 2019. Det framgår vidare att minskningen i mars föregicks av en ökning i februari 2020 jämfört med i februari 2019. Det rör sig dock om små tal, så det är svårt att dra några långtgående slutsatser om huruvida pandemin påverkat utvecklingen. Samma mönster gäller för personrånen.

Bedrägeribrotten har minskat sedan tidigare, och det totala antalet bedrägerier tycks inte ha påverkats av pandemin. Kortbedrägerierna minskade påtagligt, med 29 procent, i april jämfört med i april 2019, och de minskade också i mars 2020 jämfört med i mars 2019. Kortbedrägerierna minskade dock även redan i februari 2020 jämfört med året innan, så det verkar inte finnas någon påtaglig inverkan från pandemin.

Narkotikabrott är en kategori som fortsatte att ligga på en högre nivå i april 2020, men som ökade redan före pandemin och sedan ökade svagt i mars. Ökningen var dock kraftigare i april 2020, då nivån var 15 procent högre än i april 2019. Utvecklingen visar att polisen och tullen upprätthållit och i april även ökat nivån på antalet anmälda narkotikabrott. Detta betyder inte ökad narkotikabrottslighet utan bara på att polisen kunnat genomföra fler personkontroller på grund av minskad brottslighet i övrigt. Antalet anmälda narkotikabrott är helt avhängigt hur polisen arbetar och har inget med brottslighetens nivå att göra.

Även nivån på de anmälda trafikbrotten är helt avhängigt hur polisen väljer att arbeta men påverkas förstås även att om färre super på krogen är det färre som kör berusade och om färre är ute och kör så tar polisen färre rattfulla. Mindre trafik och mindre supande ger färre rattfylleribrott.

Nivån på anmälda rattfylleribrott var 31 procent lägre i april 2020 än i april 2019, och i mars 2020 var nivån 30 procent lägre än i mars 2019. Det var en viss minskning redan i februari 2020, men minskningarna i mars och april 2020 är mer markanta. Sammantaget finns det därmed tecken på att pandemisituationen kan ha bidragit till den mer markerade minskningen i mars och april. Totalt sett tycks dock trafikbrotten inte ha minskat i vilket kan tyda på att polisen har mer tid för trafikbrott än tidigare.

För skadegörelsebrotten noterades  en lägre nivå under mars 2020 än året innan, men i april 2020 syns istället en ökning med 4 procent jämfört med i april 2019. Kategorin uppvisar dock stora svängningar över tid, vilket bland annat hänger samman med att det förekommer att stora mängder brott som skett vid olika tillfällen anmäls tillsammans.

Rensar vi bort de brott vars nivå styrs av polisen arbete är minskningen av brottsligheten mycket större än de 5% som redovisas av Brå.

Läs också: Fortsatt minskning av antalet anmälda brott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!