Inga tecken på social snedfördelning av covid-19 i Göteborg

När det gäller spridningen av covid-19 i Stockholm kan en stark social snedfördelning påvisas då arbetarsstadsdelar, framförallt Rinkeby, Tensta, Akalla, Husby, Kista och andra områden på Järvafältet, drabbats hårdare av covid-19. I Göteborg kan någon social snedfördelning inte påvisas.

Det finns dock stora problem med att försöka göra sådana jämförelser i Göteborg. De flesta stadsdelsnämndsområden innehåller både arbetarstadsdelar och överklasstadsdelar. Undantagen är kanske främst Centrum, Örgryte-Härlanda och Majorna-Linné som innehåller väldigt få arbetarområden samt Östra Göteborg och Angered som inte innehåller några överklassområden och få medelklassområden. Därför kan det finnas social snedfördelning även om den inte syns på stadsdelsnämndsområdesnivå. En undersökning av smitta på äldreboenden som GP gjort visar dock inte heller på någon social snedfördelning.

Stadsdelsnämndsområden som till stor del är arbetarområden på Hisingen är överlag minst drabbade av covid-19 medan områden som huvudsakligen är över- och medelklassområden som Örgryte-Härlanda och Västra Göteborg är har drabbats i samma utsträckning som Angered. Angered är det område som kan jämföras med Järvafältet i Stockholm. Allra minst drabbade är Västra Hisingen och Norra Hisingen dom delvis är landsbygd. Men Västra Hisingen innehåller också Biskopsgården och Länsmansgården som har den största koncentrationen av personer med somaliskt ursprung, en grupp som av klassmässiga skäl drabbats hårt i Stockholm.

Enda stadsdelsnämndsområdet som sticker ut gen att ha högre andel konstaterat smittade är Östra Göteborg som omfattar Gamlestaden, Kviberg, Utby, Kortedala och Bergsjön då detta område har nästa dubbelt så många konstaterade fall jämfört med andra stadsdelsnämndsområden.

Antal konstaterade fall per 10 000 invånare

  • Östra Göteborg, 43
  • Örgryte-Härlanda, 26
  • Angered, 25
  • Västra Göteborg, 24
  • Askim-Frölunda-Högsbo, 23
  • Centrum, 23
  • Lundby, 21
  • Majorna-Linné, 21
  • Västra Hisingen, 17
  • Norra Hisingen, 16

Tittar vi på GP:s undersökning av smittspridningen på äldreboenden framträder en lite annorlunda bild. Östra Göteborg sticker inte ut på samma sätt. Men även där framstår Hisingen som det minst drabbade området i Göteborg, i detta fall tillsammans med södra skärgården. När det gäller äldreboenden framstår Torslanda (del av Västra Hisingen), Västra Göteborg, Askim-Frölunda-Högsbo (med undantag av Järnbrott, Flatås och Kaverös), Majorna-Linné, Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg som lite hårdare drabbade än andra områden.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!