D-vitamin som skydd mot covid-19

Några läkare och forskare skriver i en artikel i Läkartidningen att det skulle kunna vara så att D-vitamin skulle kunna förbättra överlevnaden vid covid-19 och dessutom kanske mildra sjukdomsförloppet. Det konstaterar att en gemensam nämnare för flera av riskgrupperna vad det gäller covid-19, såsom övervikt, diabetes och institutionsboende, är D-vitaminbrist.

I USA har en klar överrepresentation av svarta kunnat konstateras bland de som intensivvårdas för och de som dör av covid-19. Detta oberoende av klass. I Storbritannien har en klar överrepresentation av svarta, färgade och asiater kunnat konstateras, också där oberoende av klass. Samma situation verkar finnas i Sverige. 70% av alla svarta US-amerikaner har D-vitaminbrist och en majoritet av svensksomaliska kvinnor har extremt låga D-vitaminnivåer. Svarta människor har svårt att tillgodogöra sig solstrålning som källa till D-vitamin på nordliga breddgrader. Människor som alltid har heltäckande kläder har samma problem. Till och med vita svenskar har ofta D-vitaminbrist på vintern och många äter därför D-vitamintabletter. På Filippinerna har en studie konstaterat ett samband mellan D-vitaminbrist och ett svårt sjukdomsförlopp vid covid-19 och ett liknande resultat har fått i en studie på Irland.

Om D-vitaminbrist har betydelse skulle det innebära att antalet dödsfall och IVA-vårdade på grund av covid-19 skulle minska när vi nu kan vara ute och tillverka D-vitamin genom att vistas i solen. Det verkar faktiskt också vara fallet, då antalet nya konstaterade fall tycks vara konstant men antalet dödsfall och antalet IVA-vårdade minskar. Att antalet nya konstaterade fall av covid-19 inte minskar kan dock även bero på ökad testning.

Förutom från solstrålning kan tillräcklig mängd D-vitmain fås genom att äta fet fisk (sill, makrill, lax, skarpsill etc), lever och ägg.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!