Spelbolaget Kambuas VD gripen av polisen

I torsdags greps företagsledaren och tillika grundaren av företaget Kambua av poliser från Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Han är den huvudmisstänkte i ett ärende som rör omfattande grov ekonomisk brottslighet. Under söndagen kommer åklagaren i ärendet ta ställning till huruvida företagsledaren ska begäras häktad vid Malmö tingsrätt.

– Tack vare ett synnerligen välfungerande samarbete mellan svenska och danska polisiära underrättelsemyndigheter kunde företagsledaren i ärendet gripas den 7 maj kl 12:32 då han några minuter tidigare, på Öresundsbron, hade passerat gränsen mellan Danmark och Sverige, säger Michael Pleym, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

VD:n är idag anhållen och hörs av personal vid Ekobrottsmyndigheten. Brottsmisstankarna rör grovt bedrägeri alternativt grovt svindleri, samt grovt penningtvättsbrott. Ytterligare en person, en styrelsemedlem i bolaget, är frihetsberövad i ärendet sedan början på veckan. Han häktades under lördagen misstänkt för grovt bedrägeri. Redan hösten 2018 skrev DI att Kambuas VD utreddes för brott. Då handlade det om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott enligt DI.

Företaget Kambua International har en förvaltningsprodukt som bygger på vadslagning inom sport. På grund av sin mjukvara (programvara) påstår sig Kambua uppnå en så hög träffsäkerhet, 70 procent, i sina speltips att kundernas avkastning hittills har varit 25 procent per år. Genom detta och liknande påståenden lockar de svenskar att satsa pengar. Kunder ska ha satt in drygt 90 Mkr på Kambuas bankkonto i Hongkong. Samtidigt har över 38 miljoner återförts till Sverige och enligt information till Tidningen Barometern så ska pengarna ha gått till ägarnas privata konsumtion.

Kambua ska idag ha sin verksamhet förlagd till skatteparadiset Malta i likhet med de flesta spelbolag. Men tidigare har det varit annorlunda. Kambua Limited grundades i Storbritannien i februari 2012 med syftet att sälja investeringstjänster och där rollen för Kambuas VDdefinierades som direktör. År 2013 avregistrerades dock Kambua Limited hos den brittiska motsvarigheten till Bolagsverket.

År 2014 grundades Kambua International Ltd med säte på Seychellerna men några spår av detta bolag har Skatteverket inte hittat där. I maj 2016 registrerade Kambuas VD bolaget SS International Trading AB. Enligt egen uppgift ska det bolaget användas för att betala löner till Kambuas anställda. Förra året hade SS International två anställda så det verkar osannolikt att löner utbetalats till några andra än till Kambuas VD och en person till.

I en intervju för Östra Småland i september 2017 uppgav Kambuas VD att anledningen till att de är registrerade på Seychellerna är det svenska spelmonopolet, men att företaget i oktober 2017 avsåg att flytta till Malta.

Innan VD:n startade Kambua drev han under tre år (2006-2009) företaget SG Independent AB. Det företaget sysslade med försäljning av golf- och presentartiklar.

Kambuas VD dömdes 2009 till tre års näringsförbud på grund av oegentligheter i SG Independent. År 2015 lämnade en enskild kund in ett ärende till Kronofogdemyndigheten gällande utebliven utlovad utdelning från Kambua på 2,1 miljoner kronor. Det ärendet avskrevs 2016. Kambua International och dess VD kritiserades hösten 2017 i lokaltidningen Barometern för att driva vad som kunde anses vara ponzibedrägeri, något VD:n dock nekade till.

Kambua International är idag, enligt Dagens Vimmerby, starkt skuldsatt och bolaget som sköter deras infrastruktur har stängt ner deras sajt:

Vår tidning har pratat med det bolaget ISBP som tillhandahållit den programvaran som varit forutsättningen för Kambua. De har haft ett krav på Kambua på 95 000 Euro och efter att den skulden inte har betalats under en lång tid så har nu bolaget stängt ner systemet.

[…]

Enligt uppgifter som också lämnats till Skatteverket så fanns det för en tid sedan krav på över 300 miljoner Euro, motsvarande tre miljarder kronor, från kunder som krävde tillbaka insatser och avkastningen.

Kambuas vd har uppgivit till en person som vår tidning pratat med att han har en lägenhet i Miami som är värd sex-åtta miljoner kronor och har precis köpt ett hus i Spanien. Han har också berättat att han har satsat en hel del pengar i kryptovalutan onecoin. De insatserna är kanske inte lika säkra.

En svensk man som ligger bakom onecoin ska ha gripits för några dagar sen som misstänkt för brott. Onecoin förefaller därför inte som en säker investering i nuläget. Enligt uppgifter i Dagens Vimmerby ska Kambuas VD dessutom vara jagad av Hells Angels då de satsat stora pengar i hans bolag.

Kambua International är huvudsponsor av Broberg Söderhamn Bandy och hockeyklubben Kalmar HC. Kalmar HC är idag ytterst tveksamma till sin huvudsponsor.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!