Det finns ingen ökad narkotikabrottslighet

Antalet anmälda narkotikabrott ökade under april 2020 jämfört med 2019. Det beror inet på en ökad narkotikabrottslighet utan på att polisen har fått mindre att göra så att de kan genomföra fler personkontroller. Fler personkontroller ger fler anmälda narkotikabrott, för antalet anmälda narkotikabrott beror helt och hållet på hur många personkontroller polisens genomför.

När våldsbrottsligheten och stöldbrottsligheten minskat har polisen fått mindre att göra. Minskad trafik har också lett till färre trafikkontroller vilket gett polisen ytterligare tid. Färre korgbesökare har också resulterat i att de trafikkontroller som gör resulterar i färre anmälda brott. I brits på annat att göra genomför polisen fler personkontroller varvid fler narkotikainnehav för eget bruk upptäcks varvid den anmälda narkotikabrotten ökar. Men det har inget med den verkliga narkotikabrottsligheten att göra och visar inte på någon ökning av denna brottslighet.

Ändå hävdar polisen utan att blinka att narkotikabrottsligheten ökar:

? I mars månad kunde vi se en mindre ökning inom narkotikabrottsligheten, och den ökningen har fortsatt även i april, säger Per Engström.

Per Engström är nationell kommenderingschef för polisens särskilda händelse med anledning av corona och han vet att det inte finns någon ökad narkotikabrottslighet. Påståendet strider dessutom mot andra uttalanden som polisen regelbundet gjort under covid-19-epidemin i Sverige.

Polisen påstår nämligen om och om igen att tillgängligheten på narkotika minskat vilket i sig innebär en minskad narkotikabrottslighet. Det finns vissa tecken på att det kan vara sant för vissa typer av narkotika men det finns inga som helst egentliga belägg för att tillgången till narkotika minskat. Så troligen är inte heller det sant utan det rör sig återigen om ett löst påstående från polisen som saknar verklighetsförankring.

Läs också: Fortsatt minskning av antalet anmälda brott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!