Polisanställd umgicks med tungt kriminella – stängdes av

En civilanställd inom polisen i Göteborg som bland annat arbetat som på Polisregions Västs larm- och ledningscentral som så kallad KC-operatör där uppdraget är att ta emot larmsamtal från SOS har stängts av från sitt arbete efter att det framkommit att personen ska ha umgåtts med tungt kriminella.

Personen har även utbildat sig till polis men inte börjat arbeta som detta utan återfick efter slutförd utbildning till att vara civilanställd. Detta då personen bedömdes vara olämplig för polisarbete på grund av umgänge i kriminella kretsar efter att genomgången utbildning avslutats för 5 år sen. Säkerhetsundersökning fick också som resultat att personen avstängdes från sin tjänst som civilanställd.

Sedan mars 2017 har personen varit avstängd med lön från sin tjänst som civilanställd varvat med föräldraledighet. Detta är ett avtalsbrott då en avstängning bara får vara 30 dagar. Dessutom uppger personen att den inte känner till den konkreta anledning till avstängningen i detalj och inte förstår varför avstängningen beslutats. Personens fackförening, Polisförbundet, har därför tagit ärendet till arbetsdomstolen.

Personen har tidigare gjort letat efter närstående personer i hemligstämplade register och har därför utretts internt inom polisen. Förundersökningen lades dock ner då brott inte kunde styrkas. Om det är dessa närstående som är de kända kriminella är okänt.

Korruption inom polisen och kopplingar till tungt kriminella är inget okänt i Sverige så det är inte märkligt med avsked eller avstängning på grund av sådant. Det är dock i jämförelse med många andra länder ganska ovanligt.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!