Vald coronastrategi tycks inte spela nån som helst roll

Exakt samma coronastrategi gäller i hela Sverige. I Skåne, Blekinge och Kalmar län finns ingen överdödlighet alls. I Malmö har dödligheten varit lägre i april än genomsnittligt under åren 2015 till 2019. I Västra Götaland och Halland är överdödligheten på samma nivå som den är vid en allvarlig influensaepidemi. I Stockholm är överdödligheten mycket stor och det gäller också i flera angränsande län dit stockholmare pendlar eller dit de åkte på skidsemester.

I hela Danmark har total stängning tillämpats. Köpenhamn har drabbats lika hårt som Göteborg och Västra Götaland dvs rejält mycket värre än det mer öppna Skåne och Malmö. Oslo har å sin sida lika hårt som det närliggande Västra Götaland och Göteborg trots att Norge och Oslo varit helt stängt. Strategin som väljs för att bekämpa covid-19 tycks spela en klart underordnad roll i Norden.

Även i andra delar av världen tycks strategin inte spela nån som helst roll. Alla asiatiska länder har låga dödstal oavsett vald strategi och oavsett typ av regering. Belgien har stängt hela landet och har höga dödstal. Nederländerna och Sverige har liknande dödstal trots olika agerande. Osv.

Det måste helt enkelt finnas andra orsaker än den valda strategin till att olika länder och regioner drabbats så olika av covid-19 (sjukdomen som orsakas av viruset Cov-Sars-2). Finns det kanske människor som har immunitet i Asien på grund av att de drabbats av Sars-2-viruset tidigare, eller beror det på att de hade en Sars-epidemi?. Finns det genetiska orsaker till att människor i olika delar av världen drabbats mycket olika? Är det kanske Europas mycket äldre befolkning som gjort att Europa har de högsta dödstalen. Eller finns det olika varianter av viruset som gör att det slår väldigt olika på grund av vilken variant som drabbat ett visst område?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!