Det är inte miljöförstöring som är orsak till covid-19

En populär teori bland vänstermänniskor är att spridningen av Sars-2 viruset bland människor är ett resultat av miljöförstöring och dålig djurhållning, alternativt bara den ena av dessa orsaker. Bland djurrättsaktivister den sistnämnda och bland miljöaktivister den förstnämnda.

Ärligt sagt är det bara dumheter. Människan är en del av naturen. Vi är en biologisk varelse, dvs vi har allltid varig utsatt för olika sjukdomar, parasiter, bakterier och virus. Ibland hoppar de över till oss från vilda djur och ibland är det omvänt. Så har det alltid varit. Från djur kan det komma på olika särr. Exempelvis genom djur som vi ätit (exempelvis galna ko-sjukan, trikiner, bandmaskar etc), från mat vi ätit (till exempel ehec, dysenteri med mera), från vatten vi druckit eller badat i (ex.vis snäckfeber/bilharzia, guineamask/dracunculus, cryptosporidium osv), djur som biter eller sticker oss som exempelvis tbe, borrelia, rabies, malaria, elefantsjuka, gula febern, pest och denguefeber, sjukdomar som sprids av djur som exempelvis kolera och pest med mera samt sjukdomar som flyttats över på människan efter att tidigare bara drabbat djur som influensa, ebola, sars, covid-19, tbc, kikhosta, ebola med flera.

Sen finns det också sjukdomar som så länge någon vet endast smittat människor. Men kanske har någon av dem hoppat över till djur men det mesta av det är inte känt då det inte undersökts, men mässling och tbc har konstaterats kunna hoppa över från människa till djur som inte tidigare drabbats av dem.

Klart är i alla fall att sjukdomar i alla tider spridits från djur till människor. Sannolikt så länge människor funnits. Det har inget med det moderna samhället att göra, inget med miljförstöring att göra och inget med djurhållning att göra. Däremot har det med mänskliga beteenden att göra, bor vi tätt och nära djuren ökar risken. Förr bodde människor i vår del av världen ofta i samma hus som tamdjuren. Generellt gäller också att vi inte höll tillräckligt rent, renade inte avlopp, råttor levde i vår absoluta närhet, vi hade dåligt skydd mot myggor och kanske tillagade maten för dåligt osv. Samma saker gäller förstås i modern tid, lever vi för nära djuren ökar risken, äter vi nya djur ökar risken osv.

Reser vi mycket ökar risken för att sjukdomar ska sprida sig från djur till människa och bland människor (exempelvis sars-2/covid-19, smittkoppor och mässlingen i Amerika), flyttar vi in i nya områden ökar risken, när vi flyttade ihop i stora städer ökade risken, när vi började med jordbruk ökade riskerna, när vi blev bofasta ökade riskerna, inträffar det stora våldsamma naturkatastrofer ökar riskerna. Exempelvis var Tamboras utbrott 1815 var grundorsaken till att koleran spreds över världen. Osv. Ändrat beteende ger helt enkelt nya risker.

Modern miljöförstöring och djurhållning i sig är inte orsaken till att sjukdomar sprids mellan olika arter och till människan. Vänsterns teorier är helt enkelt fel, de bortser helt från verkligheten, biologin och historien.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!