Sverige har inte högst dödlighet i covid-19

Det inrapporterade dödstalet en viss dag eller en viss vecka säger inget om hur många som dog den dagen eller veckan och det säger inget om hur stor dödligheten är i ett land. Sveriges dödlighet är inte alls högst i världen även om det inrapporterade antalet döda en enskild dag eller en vecka är högst. Att så varit fallet en dag har fått en del tidningar och en del personer på sociala medier att utropa att Sverige har den högsta dödligheten i covid-19. Så är det dock inte. Men

Just nu har Sverige ungefär lika många döda per miljon invånare som USA, Nederländerna och Irland men färre döda per miljon invånare än Italien, Spanien, Storbritannien och Belgien. Antalet döda per 1 miljon invånare är högre än i exempelvis Danmark, Norge, Finland, Österrike och Tyskland. Hur det kommer att se ut om ett år vet ingen, men Covid-19 och det virus som orsakar sjukdomen, Sars-Cov-2 lär inte försvinna så i andra länder med lägra andel immuna än i Sverige kommer troligen fler att dö till hösten och nästa vinter än i Sverige.

Samtidig tär det ojämnt fördelat i Sverige. Stockholm med omnejd har en överdödlighete på 100% i april och troligen också maj i år, Göteborg en överdödlighet på 30% (vilket är ungefär samma siffra som överdödligheten i mars 2018 på grund av influensa. Malmö har ingen överdödlighet alls. Köpenhamn, Oslo och Helsingfors är ungefär lika hårt drabbad so Göteborg.

Den intressant frågeställningen är därför vad som hände i Stockholm. Det är Stockholmsområdet med omnejd (Södermanland, Östergötland, Uppland, Västmanland) plus Dalarna. Örebro län och Jämtland som avviker kraftigt från resten av Norden genom en hög dödlighet, det är inte Sverige som avviker.

Källor till uppgifterna: Folkhälsomyndigheten  och dess motsvarighet i andra länder, SVT, DN och SCB

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!