En stor del av alla infektionssjukdomar är zoonoser

Zoonoser är sjukdomar som först finns hos djur och någon gång sprider sig vidare till människor. Den typen av sjukdomar är inte vanligare nu än förr. De som påstår det har helt enkelt inte kollat fakta.

Mässling var ursprungligen en zoonotisk sjukdom men är det inte sen lång, lång tid tillbaka. Den spred sig från nötboskap till människor för mycket länge sen. Samma saker gäller troligen också smittkoppor som också fanns hos nötboskap i form av kokoppor.

Andra zoonoser är pest, kikhosta, påssjuka, salmonella, ehec, campylobacter, rabies, tbc och brucellos. De har länge smittat människor. Vi har också harpest, tbe och borrelia med mera. Dessutom har vi influensa av olika typer som också funnits länge hos människan men sannolikt kom från djur.

Hiv (hoppade över till människor för cirka 70 år sen), marburg (60 år sen), ebola (50 år sen), sars (17 år sen), mers (8 år sen) och covid-19 har hoppat över från djur till människa i modern tid. Det finns dock inget som tyder på att zoonoser blivit vanligare i modern tid. Zoonoser har funnits så länge människor funnits.

Roya Hakimnia hävdar i ETC att zoonoser blivit vanligare och att det är vår moderna boskapsskötsel som ligger bakom. Några belägg för det presenterar hon inte. Hon bara sprider andra människors dåligt underbyggda teorier och lösa påståenden vidare, som det verkar utan att göra någon rimlighetskontroll eller faktakontroll. Det är sådant som skapar vandringssägner och sådant vi kallar falska nyheter.

Vi är trots allt i grunden ett djur och att sjukdomar som drabbar djur också kan drabba oss är verkligen inte märkligt. När vi började hålla boskap och sällskapsdjur när oss i våra hus för många tusen år sen så var det lätt för sjukdomar att sprida sig från djur till människa. När vi spridit oss till alla möjliga skrymslen och vrår på jorden och minskat den yta som djuren har för sig själva har risken förstås också ökat genom att vi då fått kontakter med fler vilda djur.

Men det finns inget som tyder på att dagens boskapshållningen och boskapsskötsel ger upphov till fler zoonoser, snarare tvärtom. Genom att boskapen idag lever mer avskilda från människor tycks det var så att antalet zoonotiska sjukdomar som sprids från tamdjur minskat. De senaste tycks vara de olika typer av influensa, men influensavirus har spridits från djur till människor i säkert 200 år. Hiv, marburg, ebola, sars och mers härstammar från vilda djur vilket sannolikt covid-19 också gör.

Läs mer:

Det är inte miljöförstöring som är orsak till covid-19

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!