Hårdare straff är ingen framkomlig väg och det gäller också för sexbrott

Hårda straff innebär inte att brottsligheten minskar. Det är ett känt faktum från mängder av forskning kring brott. Det gäller alla brott. Ändå förekommer det att vänstermänniskor ropar på hårdare straff. Det rör sig då oftast om brott riktade mot kvinnor, sådant som våldtäkt, sexköp med mera. Men en våldtäktsman blir inte bättre av att straffas hårt. Brottsoffret mår inte heller bättre för att brottslingen straffas hårt. Vad som är rättvist är omöjligt att veta.

Är det rättvist att en annan människa måste dö bara för att en människa tidigare dött? Är det rättvist att en person som lurar svenska staten på många miljarder inte ens döms för brott medan en person som rånar en bank på några 100 000 får sitta i fängelse? Är det rimligt att någon får fängelses för ett mindre narkotikabrott när en sexköpare bara får böter? Osv. Genom att det är omöjligt att avgör vad som är rättvist och vilka straff som egentligen är rimliga så är den enda vettiga måttstocken en åtgärds, ett straffs, påverkan på brottsligheten som sådan. Och hårda straff har ingen påverkan på brottsligheten. Oavsett vilket brott vi pratar. Därför ska inte vänstermänniskor ägna sig åt att ropa på hårdare straff i tid och otid.

Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, har därför fel när hon kräver hårdare straff för sexköp. Ulrika Lindahl låter likadant i en ledare i ETC. Hon har precis lika fel. Det kommer inte att påverka benägenheten att köpa sex. Socialdemokraternas Annika Strandhäll har också fel. Patriarkala strukturer kan inte bekämpas med hårdare straff. Den som tror det är väldigt fel ute. På samma sätt minskar inte kriminalisering av eget innehav av narkotiska bruket av narkotika. Och antalet våldsbrott blir inte färre av att gängmedlemmar får sitta längre i fängelse. Kriminella gäng och kriminell kultur kan inte lagstiftas bort eller straffas bort genom hårda straff eller dödsstraff. En vänster som tror på hårdare straff är inte längre nån vänster.

Ett jämlikt och jämställt samhälle kan inte bygga på hårda straff och nån slags öga-för-öga, tand-för-tand resonemang vad det gäller vissa brott. Kommer en sexköpare bli en bättre människa genom att sitta i fängelse? Knappast. Kommer sexbrottsligheten att minska? Inte troligt. Är en sexköpare med nödvändighet en dålig eller ond människa? Troligen inte.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!