Covid-19 kommer inte att förändra världen

Covid-19 innebär att en massa människor dör på jordklotet. Men det kommer inte att förändra världen. Pesten (digerdöden) på medeltiden förändrade världen då den dödade en stor del av världens befolkning, koleran på 1800-talet förändrade världen på så sätt att hygien blev viktigt, avloppsreningsverk och avloppsanläggningar började uppöras osv. Mässling och smittkoppor förändrade världen när de nästan utplånade befolkningen i stora delar av Amerika.

Men spanska sjukan innebar inga större förändringar trots att cirka 50 miljoner människor dog. Asiaten med 5 miljoner döda och Hong Kong med 1 miljon döda förändrade ingenting. Covid-19 kommer inte heller att innebär någon förändring.  Om detta skriver Magnus Västerbro intressant i DN:

Pandemin som vi nu genomlider betyder inget särskilt. Den är ett resultat av slumpen. Liknande och mycket värre har skett många gånger förr; liknande och mycket värre lär ske igen.

[…]

Kanske är pandemin en följd av vår tids extrema globalisering? Eller av de galopperande klimatförändringarna? Eller kanske beror det på att vi har rubbat balansen i naturen genom den storskaliga djurhållningen och vårt destruktiva sätt att förhålla oss till omvärlden?

[…]

Att leta förklaringar av det här slaget handlar snarare om en återgång till de gamla syndastraffstankarna. Om något så svårt som detta drabbar oss, då måste det bero på att vi förtjänar det.

Nej, Covid-19 beror inte på vår moderna djurhållning. Covid-19 kommer inte att innebär förändringar av vårt sätt att använda fossila bränslen och pandemin kommer inte att medföra minskad globalisering. Det är önsketänkande eller enligt Västerbro, att längta efter gud.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!