Tidningen Internationalen är fel ute kring covid-19

Sverige, eller egentligen vissa delar av Sverige, har höga dödstal i covid-19. Orsaken till detta är oklar men vissa saker är ganska klara. I Stockholm med omnejd där det höga dödstalen finns går det exempelvis att konstatera en koppling mellan låg inkomst och höga dödstal, mellan trångboddhet och höga dödstal. Något sådant har inte kunnat påvisas i andra delar av Sverige där dödstalen är låga. Internationalens ledarskribenter tror att detta liksom de höga dödstalen har med nyliberalism, avregleringar och nedskärningar att göra. Det kan säkert vara bidragande orsaker men det kan inte förklara de låga dödstalen i Sverige utanför Stockholmsområdet och de höga i Stockholmsområdet. Hela landet har ju varit utsatta för samma nyliberala politik.

Dessutom går det att se att det finns höga dödstal bland människor födda i Somalia. Kopplingen är att de har mörkt skinn, de flesta svarta befolkningsgrupper i Europa och Nordamerika har höga dödstal. Enligt undersökningar i USA och Storbritannien gäller detta oavsett klasstillhörighet. Svarta överklasspersoner dör i covid-19 lika ofta som svarta från underklassen. I Göteborg har någon sådan koppling inte kunnat påvisas, i Bergsjön där många somalier bor har det varit relativt hög dödlighet, men i Biskopsgården där det bor fler har dödligheten varit låg. Någon sådan koppling tycks inte heller finnas i Malmö. Enligt undersökningarna i USA och Storbritannien misstänker myndigheterna och forskarna att det är D-vitaminbrist som ligger bakom den högre dödligheten bland svarta.

Dessutom menar Internationalen att de är hög dödligheten på äldreboenden. Detta är ett tveksamt påstående och undersökningar av dödligheten de senaste åren visar inte på högre siffror över tid i år än tidigare år.  Och om vi inte har en högre dödlighet på äldreboenden i Sverige än andra år så faller ju argumentationen kring dåligt förberedda etc. Dessutom kan sådana generella förklaringsmodeller inte heller förklara skillnaderna mellan Stockholmsområdet med omnejd och resten av landet.

De förklaringar Internationalens ledarskribent verkar tro är de väsentliga duger inte som förklaringar till skillnaderna mellan olika regioner i Sverige och därför minskar också deras trovärdighet som generella förklaringar även om vi kan argumentera för att Stockholms privatiserat mer, avreglerat mer och haft mer nyliberal politik än både Malmö och Göteborg.

Vid jämförelser med andra länder måste också det faktum att antalet offer för covid-19 är underskattat i alla länder, kraftigt underskattat i nästan alla länder förutom Belgien och Sverige. Med hänsyn taget till detta förefaller antalet dödsoffer inte vara extremt högt i Sverige utan många länder ligger mycket högre (ex.vis. Spanien, Italien, Storbritannien, Belgien), flera länder på samma nivå (ex. USA och Nederländerna) andra länder klart lägre (däribland Finland, Norge och Danmark).

Att ett land drabbas hårt av epidemier har dessutom ofta helt andra förklaringar än att sjukvården fungerar dåligt eller dålig beredskap. På 1950-talet var Sverige det hårdast drabbade landet av de polioepidemier som grasserade i världen. Enda landet som var i närheten av att vara lika hårt drabbat var USA. Än idag är orsaken till att Sverige drabbades så hårt okänd men den teori som ofta tas upp är att landet var så mycket bättre på hygien och renlighet än andra länder och att det kunde vara en bidragande orsak. Vi hade alltså bättre beredskap, hade ett bättre förebyggande arbete och en bättre vård, men drabbades hårdast ändå. Eller kanske på grund av det. Kanske är det samma sak idag? I vilket fall som helst går det inte att i nuläget hävda att dålig beredskap i Sverige är en orsak till det höga antalet döda i jämförelse med de andra nordiska länderna.

Kanske är det helt enkelt den goda hälsan hos våra de äldre  iSverige som är grundproblemet. Vi har helt enkelt så många gamla kvar att det finns fler svaga gamla i Sverige än i de flesta andra länder (skillnaderna mot andra nordiska länder är dock små). Sverige har den högst andelen personer över 80 år i hela världen. Vi har helt enkelt fler människor som riskerar att dö av allvarliga förkylningar som covid-19.

Ingen av ovanstående förklaringar förutom det med hög andel äldre ger heller nåt svar på frågan om varför Asien och Afrika drabbats ås lindrigt av covid-19. Här kan svaren vara befolkningens låga medelålder och bristen på äldre, men sådant som hög andel av blodgrupp 0 och eventuell immunitet på grund Sars eller nån annan tidigare epidemi med ett besläktat coronavirus kan också vara förklaringar.

PS. Under pestepidemin i Sverige 1710-11 dog kanske 50 000 människor i Sverige. Cirka hälften av dessa dog i Stockholmsområdet (22 000 bara i Stockholm). Göteborg klarade sig mycket bra och hade få dödsfall. En av de åtgärder som anses ha räddat Göteborg var inreseförbud för stockholmare och andra från hårt drabbade områden. Kanske borde Sverige ha isolerat Stockholm på samma sätt även denna gång.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!