Varför Afrika inte kommer att drabbas lika hårt av covid-19

Den viktigaste faktorn för att någon ska dö av covid-19 är hög ålder. I hela Afrika finns det bara lika många äldre över 70 år som det finns i Italien. Det är en viktigaste anledningen till att färre kommer att dö i Afrika på grund av covid-19.

D-vitaminbrist tycks vara en annan riskfaktor. På grund av det klimatet och av att folk tillbringar mycket tid utomhus så är D-vitaminbrist sällsyntare i Afrika och andra solrika länder än i solfattiga länder som de nordiska. Det är ytterligare ett skäl till att färre troligen kommer att dö i Afrika än i Europa.

Blodgrupp 0 kan kanske också hjälpa mot covid-19. Delar av Amerika, Afrika och Asien har hög andel människor med blodgrupp 0. Kanske kan detta också bidra till lägre dödstal.

Vad som är negativt för Afrika och andra delar av världen är att människor har många andra sjukdomar som kan göra dem känsliga för covid-19. Å andra sidan kan det innebära att många svaga människor redan dött av andra orsaker och därför medverka till att färre dör i covid-19.

En annan trolig utveckling är att Afrika kommer att drabbas av andra epidemier på grund av inställda vaccinationskampanjer etc vilket kan orsaka fler dödsfall än covid-19.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!