Det finns rasism i den svenska polisen men det är inte jämförbart med USA

USA hade och tillämpade apartheidlagstiftning, raslagstiftning, fram till 1970-talet. Därefter har lagarna inte tillämpats men flera finns fortfarande kvar även om det omintetgjorts med hjälp av annan lagstiftning.

Sverige hade också samma typ av rasistiska lagstiftning fram till 1970-talet, den var riktade mot romer och resande men inte mot några andra. Precis som i USA har också ursprungsbefolkningen under gångna tider förbjudits att tala sitt språk och fråntagits land samt tvångsförflyttats. I Sverige har det främst handlat om samer, men även finnar har utsatts för liknande behandling.

Fram till slutet av 1800-talet och det US-amerikanska inbördeskriget fanns också slaveri USA. Slaveri har formellt inte funnits i Sverige sen vikingatiden men det fanns i den svenska kolonin St. Barths på 1700-talet och början av 1800-talet.

Sveriges historia är annorlunda än i USA och det är också rasismens historia. Rasismen i Sverige har aldrig varit så omfattande och utbredd som i USA, den har aldrig utgjort ett grundläggande fundament i statens historia men den har naturligtvis funnits där, kanske framförallt kanske under nazismens och fascismens 1930-tal med rasprofilering, skallmätningar och steriliseringskampanjer. Vi har också haft enskilda incidenter som liknar USA:s lynchningar av svarta, exempelvis angreppen på resande i Jönköping år 1948.

USA är dock betydligt strakare genomsyrat av rasism än Sverige. Segregationen i Sverige må vara stor liksom de ekonomiska klyftorna men de är inte i närheten av situationen i USA. Att jämföra Sverige med USA när det gäller rasism, segregation och klasskillnader är som att jämföra äpplen och päron. Det är helt enkelt orimligt.

Även om det finns strukturell rasism i Sverige så är den inte av samma magnitud, storleksordning, som i USA. Även om det finns rasistiska polis i Sverige och även om rasismen är inbyggd i polisens funktionssätt även i Sverige så är den mycket mindre än rasismen i stora delar av USA:s många olika poliskårer.

Att jämföra Sverige med USA när det gäller polisvåld och rasism är som jag ser det orimligt och orättvist. Polisvåld och rasism är på helt olika nivåer. USA är mycket, mycket värre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!