Inga stora förändringar när det gäller återfall i brott

Av samtliga personer med en ingångshändelse, dvs med ett brott begånget år 2017, återföll 24 procent i brott inom ett år enligt den statistik som presenterats av Brå. Av kvinnorna återföll 16 procent och av männen 25 procent. Därmed återföll en lika stor andel personer som de med en ingångshändelse 2016. Denna statistik är än så länge preliminär.

Återfallsandelen uppvisar mycket små förändringar över tid. Bland de som dömdes till fängelse har det dock skett en tydlig minskning i återfall sedan 2008. Återfallsandelen har minskat från 51 till 43 procent (?8 procentenheter) efter frigivning.

Sedan 2008 hade andelen personer som återfallit i brott inom ett år minskat med 8 procentenheter för de med för de med 4–8 tidigare domar respektive 9 procentenheter  för de med 9 eller fler tidigare domar.

För de som begick brott 2013 är statistiken slutgiltig. 39 procent återföll i brott inom tre år. Bland kvinnorna återföll 29 procent och bland männen 42 procent.

Den totala återfallsandelen, samt den för män respektive kvinnor, uppvisar mycket liten förändring över tid. Jämfört med 2004 har den minskat med en (1) procentenhet.

Andelen personer som återfallit i brott hade minskat i de flesta påföljdskategorier, däribland fängelse, skyddstillsyn och villkorlig dom, sedan 2004. För de som dömts till fängelse minskade andelen med 7 procent­enheter. När det gäller de som dömts till intensivövervakning med elektronisk kontroll, böter och andra påföljder har återfallsandelen ökat.

Sen 2004 kan en minskad återfallsandel ses för samtliga belastningsgrupper, dvs mätt utifrån antalet domar. Starkast var minskningen för de med 2–3 tidigare domar, där återfalls­­andelen minskade med 6 procentenheter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!