Privatspanare dömer ut Palmeutredningen

Att Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, skulle vara den som mördat Palme finns det som alla vet inga bevis för. Åklagaren Krister Peterson menar att det är den mest troliga förklaringen när det gäller vem som mördat Olof Palme. Men all form av teknisk bevisning lyser med sin frånvaro. Petersons uppfattning handlar bara en annorlunda tolkning av det spaningsmaterial som finns, men han menar att det hade räckt till en häktning redan 1986.

Men detta döms ut av alla privatspanare förutom de som haft Skandiamannen som sin dominerande teori. De mest omfattande teorierna på detta tema har presenterats under det senast årtiondet, exempelvis av journalisten Thomas Pettersson, även om det fanns privatspanare som drev teorin om Skandiamannen på ett tidigt stadium. En annan som totalt dömer ut Petersons presentation av Skandiamannen som skyldig till Palme-mordet är Leif GW Persson:

Enligt Leif GW Persson kunde chefsåklagare Petersson ha låtit bli att peka ut någon och bara lägga ner, ungefär som att domstolar kan ogilla åtal med hänvisning till att polisutredningen uppvisar stora brister som inte kan lastas den tilltalade.

– Jag kan inte utesluta att Skandiamannen sköt Palme, men jag har inte sett något bevis för det och det är en mycket lång väg från det till att aktivt mordanklaga någon som inte ens kan försvara sig, säger Persson.

Petersson reserverade sig med att andra teorier inte kan uteslutas.

– Javisst, och bättre mylla än så här finns inte för konspirationsteoretiker, säger Persson

– En sak till: chefsåklagaren ska få oss att tro att Skandiamannen kommer ut på gatan och ”Hoppsan, där kommer Palme, nu skjuter jag honom”. Han ska då gå omkring med ett vapen som är stort som en liten julgris. Han skjuter Palme, kutar iväg på Tunnelgatan och försvinner ur handlingen för att något senare återvända.

Enligt Leif GW Persson är utredningen på samma nivå som Thomas Quick-utredningen när det gäller sin avsaknad av fakta och brist på sakligt innehåll. Persson menar också att utpekandet av Engströms som mördaren och nedläggningen av utredningen innebär att alla konspirationsteorier nu kommer att få ny grogrund. Inget är löst och allt lika förvirrat som förut. När det gäller privatspanare så är det framförallt de som har andra teorier om mordet än en ensam mördare som opponerar sig mot att Stig Engström skulle vara mördaren.

Gunnar Wall menar att utpekandet av Stig Engström är etiskt problematiskt och att Petersons presentation inte innehöll något nytt:

– Jag blev överraskad att Petersson gjorde ett utpekande av Stig Engström utan att ha några nya bevis att lägga fram. Vi fick veta att utredarna har jobbat med Engström sedan sommaren 2017, alltså i tre år, men de har inte kommit fram till något nytt överhuvud taget. Det var bara en lång upprepning av kända omständigheter, som dessutom var väldigt ensidigt rapporterade, och som handlar om att Engström tycks ha gett en mycket mera positivt bild av sitt eget agerande på mordplatsen än vad han får stöd för från andra vittnen, säger Gunnar Wall, och fortsätter:

– Därtill presenterar man enstaka vittnesuppgifter om personen som sågs springa från mordplatsen som tolkas väldigt, väldigt hårt för att få ihop det med att Stig Engström kan ha varit gärningsmannen. Samtidigt kan man inte visa att han hade tillgång till något vapen, huruvida han väntade på paret Palme eller stötte på dem av en slump, eller ens om han hade några starka motiv.

Dessutom tycker han att utredningen genom åren varit ofattbart usel på alla möjliga sätt. Jan Stocklassa menar att det är troligare att Sydafrikas säkerhetstjänst mördade Palme, något som Gunnar Wall också skrivit ett antal inlägg om på sin blogg. Han anser också att Sydafrikaspåret borde följas upp bättre:

Under presskonferensen sa spaningsledaren Hans Melander att han fortfarande tyckte att Sydafrikaspåret var intressant – det vill säga att mördaren kan ha haft koppling till apartheidregimen i Sydafrika som Olof Palme ofta kritiserade – men att utredarna av oklara anledningar inte kunde gå vidare med det spåret.

– Det är ett tecken på att det finns andra uppgifter som fortfarande är av intresse, som de inte har kommit vidare på, vilket kanske har berott på att de satsade allt på Stig Engström. Men det uttalandet från Melander var en indirekt indikation på att Sydafrikaspåret fortfarande skulle kunna vara tänkbart, men att de ännu inte har hittat någonting som skulle kunna bekräfta det. Men det är svårt att veta hur mycket de har letat, säger Gunnar Wall.

Lars Borgnäs tycker för sin del att förundersökningen inte borde läggas ner och att Krister Peterson inte presenterade något som helst nytt. Han tror att den svenska säkerhetspolisen (Säpo) kan ha varit inblandad i mordet vilket aldrig utretts. Som synes har Leif GW Persson rätt. Alla olika konspirationsteorier kommer att fortsätta frodas.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!