Amat Levin saknar insikt om vad svenskar tycker

Amat Levin som skriver i ETC tror att svenskar är av uppfattningen att allt dåligt händer nån annan stans. Jag känner inga svenskar som tror det och jag känner många, alltifrån folk som heter Sadeghi, Wong eller Päämaa till personer som heter Persson, Svensson och Backman. Personer i hela åldersspannet från nyfödda till nästan 100 år gamla. Alla jag känner vet att Sverige var Tysklandsvänligt under andra världskriget fram till slaget om Stalingrad.

Det flesta i Sverige vet dock väldigt lite om förtrycket av samerna eller resandefolket/romerna. Få vet att slavhandel var centralt för den svenska kolonin St. Barths i Västindien även det faktiskt var få svenskar som ägnade sig åt slavhandel. St. Barths huvudinkomster kom dock från illegal handel med andra varor. Inget vet att en stor del av svenska exporten av salt sill på 1700-talet gick till slavplantager i Västindien. Svensk sockerindustri under 1700-talet och början av 1800-talet var också byggd på råsockerproduktion från slavplantager. Men faktum är, även om Amat Levin verkar påstå nåt annat, så berörde detta mycket få svenskar och de svarta som kom till Sverige under denna period upphörde att vara slavar.

Jag vet inte heller någon som hävdar att rasism inte skulle finnas i Sverige. Alla vet ju att vi har ett rasistiskt parti i riksdagen med stöd av 15-20% av den svenska befolkningen. När Amat Levin påstår att idén om att rasism skulle vara osvenskt sprids i de svenska hemmen så sprider han helt enkelt fördummande förenklingar. Det är möjligt att denna uppfattning omhuldas av enskilda ledarskribenter men att det är en allmänt spridd uppfattning är en fantasi.

Jag är säker på att de flesta människor i Sverige vet att polisen diskriminerar och att det finns rasism i den svenska polisen. Fattiga, invandrare, svarta och romer kontrolleras oftare av polisen än andra. Klassförakt och rasism förefaller vanligare inom polisen än i den svenska befolkningens som helhet. Det är något som jag upplever att de flesta svenskar är medvetna om, framförallt människor från arbetarklassen och minoriteter. Men även Levin förstår att rasismen inom polisen i USA är mycket värre än i Sverige. Svensk polis mördar inte svarta.

Det är också känt att det finns diskriminering på arbetsmarknaden som innebär att invandrare, svarta, romer och andra liksom kvinnor har lägre löner i förhållande till utbildningsnivå. Hela skillnaden mellan invandrare eller svarta och befolkningen i gemen är  dock inte beroende på rasism. Svarta och invandrare är genomsnittlig yngre än befolkningen i allmänhet vilket betyder lägre lön.

Levin menar att också att det är rasism att utlandsfödda kvinnor, framförallt från söder om Sahara, löper större riska att dö i samband med förlossning. Men orsaken till detta är kanske inte främst rasism. Utan enligt Socialstyrelsen handlar det om att de har mycket lite kontakt med vården innan förlossningen.

Det går naturligtvis att argumentera för att den bristande kontakten beror på rasism men det är nog att göra det alltför enkelt för sig.

Enligt en del andra studier kan könsstympning i sig också medföra problem vid förlossningen. Kvinnor som är från eller härstammar från Afrika söder om Sahara lider oftare än andra svenskar av undernäring av olika slag, sålunda är D-vitaminbrist mycket vanligt. En önskan att föda små barn är också vanlig vilket medför att en del kvinnor svälter sig. Ett dåligt hälsotillstånd är i sig en risk vid förlossningar.

Amat Levin verkar vara en klok person men hans generaliseringar om svenskar som inte är svarta och inte är invandrare tycks har väldigt lite med verkligheten att göra. Det är i alla fall min uppfattning. Sannolikt är detta ett tecken på att det är väldigt olika i olika befolkningsgrupper och klasser i Sverige för jag är övertygad om att Levin inte ljuger. Men han förenklar på ett sätt som i sig innebär en spridning av felaktiga uppgifter. Det han beskriver är säkert läget bland de människor han känner och umgås med. Men så är det inte bland de jag känner och umgås med.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!