Stäng de små regionala och kommunala flygplatserna

Små kommunala och regionala flygplatser är nära konkurs på grund av covid-19. Ingen flyger längre. Regeringen och de borgerliga partierna vill därför ge ett omfattande ekonomiskt stöd till kommunala och regionala flygplatser. Det är verkligen inte bra för det finns ingen som helst anledning att behålla alla dessa onödiga miniflygplatser på olika håll i Sverige.

Så istället för statligt stöd så borde flygplatserna läggas ner. De behövs inte och staten ska inte subventionera eller ge stöd till klimatfarliga verksamheter. Vänsterpartiet är det enda parti som tagit ställning mot flygstödet:

– Det som är mest onödigt i dagsläget är att vi har flygplatser där det går i stort sett lika fort att åka tåg till Stockholm. Jag ser ingen anledning till att vi ska stödja inrikesflyg till exempelvis Jönköping, Växjö eller Sundsvall. Det är bara en massa pengar som går åt till att förstöra klimatet. I stället tycker jag att vi ska säga till SJ att man ska förbättra tågtrafiken till den typen av orter, säger Jonas Sjöstedt

Luftfartsverket får merparten av de nya extrapengarna, 900 miljoner kronor. Resten av pengarna, 100 miljoner  kronor, går till de regionala flygplatserna. Och det är främst den delen av satsningen som Vänsterpartiet kritiserar. Bara regionala flygplatser som behöver det av regionalpolitiska skäl, bör få stöd, anser Jonas Sjöstedt.

Förutom de flygplatser som nämns av Sjöstedt finns det många andra som verkar helt onödiga är Kristianstad, Ljungbyhed, Ängelholm, Kalmar, Trollhättan, Skövde, Örebro, Hagfors, Torsby, Borlänge, Mora, Sälen, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Höga Kusten och Örnsköldsvik. Lägg ner dem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!