All solidaritet med Black Lives Matter – nej till politikerhyckleriet

Vreden mot polismord, övergrepp och rasism sprider sig över världen. Från de formliga upproren i USA till massprotester i storstäder världen runt, inte minst i Europa, i Paris, Berlin och London – även i Stockholm och Malmö – uttrycks avsky mot förtrycket och solidaritet med de förtryckta. Men inte från den svenska regeringen, politiker och myndigheter.

”Osolidariskt”, kallade inrikesminister Mikael Damberg (S) på onsdagen i SVT demonstrationerna till stöd för Black Lives Matter. Att bryta mot smittskyddsregler kunde sprida coronaviruset, menade ministern, ja demonstranterna kunde rentav bli ansvariga för att gamla människor avlider!

Angreppet på solidaritetsmanifestationerna för Black Lives Matter skedde i precis samma ögonblick som regeringen upphävde reserestriktionerna inför sommaren, bland annat för besöksnäringarnas skull. Morgonen efter överbelastades bokningssidan för Gotlandsbåtarna.

Många tusen människor kommer att återbefolka turistorter, fritidsanläggningar, restauranger och andra samlingsplatser, med ”viss risk för ökad smitta”. Och var och en som lever i svenska storstäder vet att människor redan samlas i mycket stort antal för att umgås.

Det skamliga i angreppet på solidariteten med Black Lives Matter skärps dessutom av regeringens och oppositionens eget politiska ansvar för de samhällsklyftor som under åratal tillåtits växa till avgrunder i det svenska samhället. Genom social nedrustning, omfördelning från fattig till rik och bortprioritering av fattiga områden har pandemin slagit allra hårdast mot just de samhällsgrupper som Black Lives Matter handlar om.

Samma människor som under pandemin sköter de samhällsviktiga jobben och därmed varje dag utsätts för risken att smittas, medan mer privilegierade jobbar tryggt hemifrån bakom datorn.

Bland de som våldsamt attackerades av polis efter veckans stora manifestation i Stockholm fanns unga människor från dessa fattiga områden. Att smutskastas av politiker och myndigheter för att vara ”osolidariska” är outhärdligt. Nu väntar vi bara på att höra Dambergs fördömanden av protestvågen i USA och världen över liksom av Honkongstudenternas minnesmanifestation för offren vid Himmelska fridens torg för deras ”brist på solidaritet”.

Ordet solidaritet har en gång utgjort själva grundvalen för svensk arbetarrörelse, upprepat tusenfalt genom tiderna. Att det kan dras så skamlöst i smutsen av regeringens företrädare säger något om tillståndet hos landets politiska elit. Alla samhällets solidariska krafter måste tvärtom i varje sammanhang sluta upp bakom stödet för Black Lives Matter och hjälpas åt att finna de bästa formerna.

Stoppa smutskastningen av solidaritetsrörelsen för Black Lives Matter
Heder åt alla som visar var de står och inte böjer sig för hyckleriet

Socialistisk Politik 5 juni, Verkställande Utskottet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!