Något lägre straff för cannabisodling i hovrätten

Göta hovrätt fastställde i huvudsak Skaraborgs tingsrätts dom mot tre män i åldrarna 28, 29 och 56 år, samtliga hemmahörande i Göteborgsområdet, i mål om industriell cannabisframställning på en gård i Essunga kommun. Beträffande en 28-årig man hemmahörande i Serbien fastställdes tingsrättens dom helt. Två makar, 55 och 51 år, hemmahörande i Göteborg, frikändes av hovrätten.

I en dom den 18 juni 2020 fastställde Göta hovrätt Skaraborgs tingsrätts fällande domar för synnerligen grovt narkotikabrott för huvudmännen bakom en opmfattande cannabisodling på en gård i Essunga kommun i Västra Götalands län. Hovrätten anser dock inte att omfattningen av odlingen är bevisad utan kommer fram till en lägre mängd än tingsrätten, minst 45 kg istället för 189 kilo som tingsrätten kom fram till.

Påföljderna mildras något för två av huvudmännen, för Rawa Rada som anses vara en ledare i Backagänget från 8 till 7 år och för Ted Brandt, också han medlem i Backagänget från 7 till 6,5 år.

För den 56-årige mannen, Benny Dahlin, som hade ställt fastigheten till förfogande för verksamheten, mildras rubriceringen från synnerligen grovt narkotikabrott till grovt narkotikabrott och påföljden ändras från 7 till 5,5 år.

För den 28-årige man som ansvarat för skötseln av odlingen fastställdes tingsrättens dom på fyra års fängelse och utvisning på tio år helt. I tingsrätten dömdes ytterligare en person till fängelse men han överklagade inte till hovrätten.

De två makar som äger fastigheten där odlingen bedrevs frikändes i hovrätten. i tingsrätten fick de lindriga straff. Hovrätten ansåg inte att det var bevisat att de känt till vad fastigheten användes till sedan de hyrt ut den till den 56-årige mannen. Beslutet att förverka fastigheten upphävs därmed också.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!