Covid-19 har gett färre misshandelsbrott

Även under maj har antalet anmälda misshandelsbrott minskat i jämförelse med maj 2019. Antalet anmälda misshandelsbrott i mars och april 2020 var 10 respektive 8 procent lägre än motsvarande månader 2019, och minskningen fortsatte under maj 2020.

Antalet anmälda misshandelsbrott  var 7 procent lägre i maj 2020 än i maj 2019. Det framgår vidare att minskningen inleddes i just mars, och inte kan noteras för januari eller februari 2020 jämfört med motsvarande månader 2019. Det indikerar att den lägre nivån anmälda misshandelsbrott sannolikt är en följd av pandemi­situationen. Minskningarna är dock främst koncentrerade till misshandelsbrott mot pojkar och män, som var 14 procent lägre i mars, 13 procent lägre i april och 7 procent lägre i maj än motsvarande månader 2019. Den typen av brott sker i allmänhet på krogen eller gatorna runt krogar och nattklubbar. Till stod el handlar det om att fulla unga män slåss med andra fulla unga män.

Men även för misshandelsbrotten som riktas mot kvinnor har antalet anmälningar minskat För misshandelsbrott mot flickor och kvinnor var nivån 4 procent lägre i mars, 2 procent lägre i april och 5 procent lägre i maj än motsvarande månader 2019. Misshandel mot kvinnor sker ofta i hemmet och många har befarat att den typen av misshandel skulle öka under pandemin skulle öka men så har alltså inte blivit fallet.

Antalet anmälda sexualbrott var 6 procent större i maj 2020 än i maj 2019. I mars och april 2020 var nivåerna 3 respektive 9 procent lägre än motsvarande månader 2019. Det framgår vidare att minskningen inleddes i mars, efter ökningar i januari och februari 2020, jämfört med motsvarande månader föregående år. Det indikerar att minskningarna i mars och april kan hänga samman med pandemisituationen, men osäkerhet råder, eftersom det inte är sällsynt att statistiken präglas av tillfälliga upp- och nedgångar från månad till månad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!