Norsk polischef dömd till 21 års fängelse

Den tidigare polischefen Eirik Jensen som hjälpt den så kallade haschbaronen Gjermund Cappelen med att smuggla in 14 ton hasch i Norge dömdes efter flera års processande till 21 år i fängelse för korruption och haschsmuggling. Domen i tingsrätten föll den 18 september 2017 men överklagades och i väntan på en ny rättegång och dom var Jensen på fri fot. Cappelen fick då 13 års fängelse, dvs ett mindre straff än polischefen men har suttit inlåst sen han häktades år 2013.

I samband med överklagandet prövade sen en fristående jury skuldfrågan och landade i att medhjälp till smuggling ska strykas, men domarna förkastade den slutsatsen. Efter ytterligare 63 dagars domstolsförhandlingar meddelade Borgarting lagmannsrett att bägge de åtalade var skyldiga. Jensen har nu 21 år att sitta av i fängelse.

Jensen rekryterade år 1993 Gjermund Cappelen som polisinformatör, dvs tjallare. Som motprestation hjälpte Jensen genom åren  Cappelen med upplysningar om polisens arbete eller med att undanhålla information om knarksmugglingen från polisen. Fallet med Eirik Jensen är ett av de värsta fallen av poliskorruption i Norden men långt ifrån det enda.

Vi har sett det flera gånger i Sverige, exempelvis med polisen Ljubomir Pilipovic och Mille Markovic samt flera andra kriminella liksom mellan en skånepolis och Bandidos. Ett annat exempel är vänskapen mellan polisen Ronald Bagge och Naser Dzeljilji, känd ledare för det kriminella nätverk i Göteborg som kallas Naserligan eller Albanligan. I det senare fallet har dock inga brott existerat eller påvisats.

Redan i november 2015 dömdes ytterligare 6 personer som ingick det nätverk som smugglat haschet. Ytterligare en man som inte dök upp vi den rättegången dömdes vid ett annat tillfälle.

Läs också: Haschbaronen och polisen

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!